KNA/NOVA-lerarendag

Foto: ESO/M. Zamani
Foto: ESO/M. Zamani

De Koninklijke Nederlandse Astronomenclub (KNA) en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) organiseren een speciale dag voor havo- en vwo-leraren met interesse in astronomie en astrofysica. Op dit symposium geven topastronomen lezingen over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond de Gaia-satelliet, de James Webb Space Telescope, zwaartekrachtsgolven en de ster Betelgeuze.

De lezingen zullen grotendeels in het Nederlands zijn en docenten krijgen tips en ideeën om toe te passen in hun lessen. Bovendien is er gelegenheid om een nieuwe show in het mobiele planetarium bij te wonen, dat al ruim een decennium langs scholen reist.

Het symposium vindt plaats op dinsdag 1 november op het Science Park In Amsterdam, dat goed bereikbaar is met het OV en met de auto (betaald parkeren). De dag wordt afgesloten met een borrel. Deelname aan de lerarendag is kostenloos.

Aanmelden kan hier. Niet alleen leraren maar ook andere KNA-leden zijn uiteraard van harte welkom op het symposium, zolang er plek is (toelating op basis van volgorde van inschrijving, vol=vol). Deadline voor aanmelding is dinsdag 25 oktober.

Hieronder kunt u het programma voor de dag bekijken:

10:30 Inloop en koffie
10:55 Welkom en opening
11:00-11:50 Gaia, Amina Helmi
11:50-12:40 Zwaartekrachtgolven, Gijs Nelemans 
Lunch
13:45-14:35 James Webb Space Telescope, Bernhard Brandl
14:35-15:25 Astrofysisch modelleren, Simon Portegies Zwart
Thee
15:45-16:45 Betelgeuze, Alex de Koter / Planetariumshow, NOVA Mobiel Planetarium
16:45-17:15 Afsluitende borrel