Kapteyn-lezing: A voyage through quantum wonderland (Groningen, in het Engels)

Anton Zeilinger in 2011. (c) Jaqueline Godany,  http://godany.com / Austrian Academy of Sciences via Wikimedia, CC BY-SA 2.5
Anton Zeilinger in 2011. (c) Jaqueline Godany, http://godany.com / Austrian Academy of Sciences via Wikimedia, CC BY-SA 2.5

Op donderdag 20 april houdt natuurkundige Anton Zeilinger de J.C. Kapteyn-lezing. Zeilinger won de Nobelprijs in 2022 voor onderzoek naar quantumverstrengeling. De lezing start om 20.00 uur in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De lezing is gratis. Wel heb je een kaartje nodig.

Anton Zeilinger en zijn collega's toonden quantumverstrengeling aan met behulp van fotonen, of lichtquanta, gecreëerd door laserstralen. Ze deden experimenten op verschillende locaties: van een donkere riooltunnel onder de Donau tot de zwoele lucht tussen een paar bergtoppen op de Canarische Eilanden.

In deze tiende editie van de J.C. Kapteyn-lezing vertelt Anton Zeilinger over verstrooiingsexperimenten. Het gaat ook over recente experimenten met satellieten en over de Cosmic Bell-test met licht van verre quasars.

Had Niels Bohr toch gelijk met zijn bewering dat natuurkunde alleen kan gaan over wat er over de werkelijkheid kan worden gezegd? En wat kunnen deze ontdekkingen betekenen voor quantumcomputers, quantumenetwerken en quantumgecodeerde communicatie?

J.C. Kapteynlezing
Het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (opgericht in 1801) organiseert jaarlijks in samenwerking met Studium Generale Groningen de J.C. Kapteyn-lezing voor een breed publiek. De lezing is genoemd naar de bekende sterrenkundige Jacobus C. Kapteyn (1851-1922), de eerste hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en jarenlang bestuurslid en voorzitter van het hoofdstuk wetenschappelijke lezingen van het Koninklijk Natuurkundig Genootschap.

Datum: 20 april 2023
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5 in Groningen.

Meer informatie en kaartjes