Jongerencollege november: Is er vloeibaar water op Mars? (Nijmegen, 1x per maand)

Jongerencollege november: Is er vloeibaar water op Mars? (Nijmegen, 1x per maand)

Voor jongeren tussen de pakweg 10 en 20 jaar met houden van natuurkunde, wiskunde en sterrenkunde organiseert de Sterrenkundeclub Radboud een serie college's. Op zaterdag 23 november spreekt Tjalling de Haas over vloeibaar water op Mars.

23 november 2019 - Is er vloeibaar water op Mars?
Dr. Tjalling de Haas is geomorfoloog. Een woord dat op zich al interessant genoeg is om over te praten. Nog interessanter is dat hij komt vertellen over de geologie en klimatologie van Mars. Die planeet is het grootste deel van het jaar onder het vriespunt en kurkdroog. Toch zijn er op het Marsoppervlak landvormen te herkennen die gevormd kunnen zijn door stromend vloeibaar water, zoals rivierdalen, delta’s en puinwaaiers. Tjalling de Haas neemt jullie mee in een tijdreis op Mars en reconstrueert het klimaat voor verschillende tijdsperioden op Mars.

Over Sterrenkundeclub Radboud
Sterrenkundeclub Radboud wil verdergaan dan het vak natuurkunde op de middelbare school en jongeren uitdagen verder te kijken dan de bekende formules. Via echte colleges maken de jongeren kennis met de kleinste deeltjes (zoals elektronen en quarks), met de allergrootste structuren (zoals melkwegstelsels en sterrenclusters) en met obscure zaken als donkere materie, zwarte gaten en zwaartekrachtgolven. De lezingen worden gegeven door onder andere hoogleraren, (oud)studenten, onderzoekers en wetenschappers en gaan verder dan de basiscursussen Sterrenkunde die er op veel plaatsen worden gegeven.

De colleges zijn op zaterdag van 13.30 uur tot 15.30 uur in het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit, aan de Heyendaalseweg 135 te Nijmegen. De kosten zijn €5 per keer. De leeftijd is van pakweg 10-20 jaar met uitzonderingen voor slimme 8-9-jarigen en volwassenen die de onderwerpen gewoon interessant vinden. De colleges worden op 'volwassen' niveau gegeven.

Meer informatie: www.sterrenkundeclubradboud.nl