Cursus: Sterrenkunde voor beginners (Artis, Amsterdam, 5 maandagavonden)

(c) Artis
(c) Artis

Alles wat wij hier op aarde zien, heeft zijn oorsprong in het heelal. Wij zijn van sterrenstof gemaakt. Maar hoe werkt dat dan? Wat zijn sterren en planeten precies? Of supernova’s en zwarte gaten? Je krijgt een hele reeks antwoorden op dit soort vragen in de beginnerscursus sterrenkunde, in het Artis-planetarium.

De cursus bestaat uit vijf avonden waar de deelnemers iedere keer een andere reis door het heelal maken. We besteden aandacht aan wat wij zelf vanaf de aarde kunnen waarnemen en hoe de bewegingen van zon, maan en sterren kunnen worden verklaard. In een reis door ons zonnestelsel staan we stil bij de andere planeten en hun kenmerken. We behandelen de levensloop van sterren en de kosmische kringloop waaraan wij ons bestaan te danken hebben. Tenslotte maken we een reis vanaf de aarde tot aan de grenzen van de waarneembare ruimte, om zo de grote structuur van het heelal te kunnen bevatten.

  • 1 november: Sterrenhemel vanaf de aarde
  • 8 november: Binnendelen van ons zonnestelsel
  • 15 november: Buitendelen van ons zonnestelsel en exoplaneten
  • 22 november: Sterren en zwarte gaten
  • 29 november: Ontstaan en evolutie van het heelal

De cursus is geschikt voor iedereen van 16 jaar en ouder. Er is geen specifieke voorkennis nodig. De avonden duren van 19.00 tot 22.00 uur. De cursus kost € 200, inclusief twee consumpties per avond, toegang tot Artis en een boek.

Meer informatie en aanmelden:
www.artis.nl/nl/te-doen-artis/artis-academie/volledig-programma/cursus-sterrenkunde/