Boekpresentatie: biografie van Jan Hendrik Oort (Leiden)

Boekpresentatie: biografie van Jan Hendrik Oort (Leiden)

Op 29 augustus in Leiden en op 5 september in Groningen wordt de biografie van Jan Hendrik Oort gepresenteerd. Oort is bekend vanwege de Oortwolk, de verklaring dat alle kometen uit een soort schil aan de buitenkant van ons zonnestelsel komen. Ook stond Oort aan de wieg van de radiotelescoop in Dwingeloo en de telescopen in Westerbork. De biografie is geschreven door Piet van der Kruit, emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jan Hendrik Oort (Franeker, 28 april 1900 - Leiden, 5 november 1992) was een reus onder de astronomen van de twintigste eeuw. Zijn studie in Groningen onder zijn ‘groote leermeester’ Kapteyn bracht hem ertoe te gaan werken in de statistische astronomie en aan de dynamica van ons Melkwegstelsel.

IAU en ESO
Oort wijdde veel tijd aan het realiseren van de radiotelescopen te Kootwijk, Dwingeloo en Westerbork, aan de Internationale Astronomische Unie, aan een tweede expeditie naar Kenia, aan het Leids Zuidelijk Station en aan de totstandkoming van de de ESO, de European Southern Observatory.

Oortwolk
Naast de Oortwolk (niet te verwarren met de Kuipergordel die een stuk dichterbij staat) heeft Oort ook de Oortconstanten op zijn naam staan. In 1970 ging Oort met emeritaat. Dat weerhield hem er niet van om de rest van zijn leven onderzoek te blijven doen naar sterrenstelsels.

Leiden en Groningen
In Leiden wordt het eerste exemplaar aangeboden aan prof. dr. Ewine van Dishoeck (directeur van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie en president van de Internationale Astronomische Unie). Ook dr. Marc Oort, kleinzoon en gepromoveerd astronoom, krijgt een exemplaar overhandigd. In Groningen belooft de presentatie speciaal te worden omdat Piet van der Kruit de planetariumfaciliteiten van de DOT ter beschikking heeft.

Biografie over Kapteyn
Piet van der Kruit schreef eerder al een wetenschappelijke biografie en een populaire biografie over Jacobus Kapteyn over Oorts leermeester. Van der Kruit heeft ook een speciale Oort-website gemaakt met achtergrondinformatie.

Boekgegevens
Jan Hendrik Oort
Master of the Galactic System
Auteur: Pieter C. van der Kruit
Prijs: Ongeveer €160
ISBN: 978-3-030-17800-0
www.springer.com/de/book/9783030178000

Meer informatie over de presentatie in Leiden
Oude Sterrewacht, Sterrewachtlaan 11, Leiden.
29 augustus 2019, 11.30 - 17.00 uur
Aanmeldformulier | meer info | vol = vol

Meer informatie over de presentatie in Groningen
DOT, Vrydemalaan 2, Groningen.
5 september 2019, 13.30 - 18.30 uur
Uiterlijk 20 augustus aanmelden per e-mail naar oortbio[at]astro.rug.nl (vol = vol)