Astronomie in het Weekend van de Wetenschap (heel Nederland)

Astronomie in het Weekend van de Wetenschap (heel Nederland)

In het weekend van vrijdagavond 5 oktober tot en met zondag 7 oktober openen veel universiteiten en onderzoeksinstituten hun deuren. Een greep uit de sterrenkundige activiteiten.

Amsterdam
Op zaterdag 6 oktober is er een open dag op het Science Park van Amsterdam. Er zijn vele demonstraties, rondleidingen en doe-dingen. Bij het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam kun je bijvoorbeeld de sterrenkoepels bezoeken.

Drenthe
Op zaterdag 6oktober kun je de iconische Dwingeloo Radiotelescoop bezoeken en op een steenworp afstand is de open dag van onderzoeksinstituut ASTRON.

Leiden
Op zaterdag 6 oktober houdt de Universiteit Leiden open huis. Leer DNA isoleren uit fruit of rekenen met knopen. Duik in een VR beleving en schilder je eigen molecuul. Nog niet uitgeleerd? Volg een van de vele lezingen, bijvoorbeeld over robots of sterrenkunde.

Groningen
Op zondag 7 oktober zijn er open dagen bij SRON en bij het Kapteyn Instituut (de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen). Kom de zon bewonderen door zonnetelescopen, leer alles over sterrenstelsels en laat je meevoeren op een ontdekkingstocht in het mobiele planetarium.

Nijmegen
Op zaterdag 6 oktober viert de Radboud Universiteit Nijmegen haar 95e verjaardag. Je kunt op een virtuele rondreis door het heelal in de opgeblazen koepel. Daarnaast demonstreren de sterrenkundigen wat zwaartekrachtsgolven zijn en hoe ze werken. Ook laten ze je zien met welke telescopen ze overal ter wereld werken. Bovendien zijn er rondleidingen bij de koepels.

Verder in Nederland
Op de site van het Weekend van de Wetenschap staan nog meer sterrenkundige activiteiten. Van Almere, Amersfoort en Arnhem tot Utrecht, Uden en Zevenaar.