Analyse van lichte röntgendubbelsterren (promotie Yanan Wang, RUG)

Analyse van lichte röntgendubbelsterren (promotie Yanan Wang, RUG)

Yanan Wang hoopt op 3 december te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek aan röntgendubbelsterren.

Röntgendubbelsterren bestaan uit een compact object en een begeleidende ster, die om een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien. Het compacte object kan bijvoorbeeld een zwart gat of een neutronenster zijn. Wanneer de begeleidende ster een hoofdreeks ster van het late type is of een witte dwerg met een massa lager dan een zonsmassa, dan worden deze systemen lage massa röntgendubbelsterren (LMXB, van low mass X-ray binary) genoemd.

In een LMXB wordt materie van de begeleidende ster overgedragen op het compacte object waarbij zich een roterende schijf vormt, de accretieschijf. Röntgenstraling ontstaat bij het omzetten van zwaarte-energie naar straling door viskeuze processen. Echter, de waargenomen energie die vrijkomt via röntgenstraling is veel groter dan de hoeveelheid straling die wordt uitgezonden door de accretieschijf. Dit suggereert dat er nog een ander gebied harde röntgenstraling produceert en dit gebied wordt de corona genoemd.

De wisselwerking tussen de corona en de accretieschijf produceert een reflectie van de schijf, wat gebruikt kan worden om de fysieke en dynamische omstandigheden in de accretieschijf te onderzoeken. Bij het promotieonderzoek van Yanan Wang lag de nadruk op het bestuderen van de eigenschappen van röntgenstraling van de accretieschijf in meerdere LMXBs met reflectie, waarbij gebruik is gemaakt van timing- en spectrale analyse. Dit werk toont aan dat het modelleren van de kenmerken van reflectie heeft geleid tot belangrijke limieten op niet alleen de fysieke eigenschappen van de schijf, maar ook de spin parameter van het compacte object.

Yanan Wang verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut met financiering via het Chinese Scholarship program.

Promotie
Y. Wang, Disc reflection in low-mass X-ray binaries. Promotor: prof. dr. R.M. (Mariano) Mendez. Copromotor: D. Altamirano

Bron | Proefschrift