26 februari: Detectie van kosmische straling met LOFAR

Bron: ASTRON
Bron: ASTRON
Lezing in Roermond door drs. Sven Lafebre (onderzoeker in opleiding, Radboud Universiteit Nijmegen) over detectie van kosmische deeltjes met radiotelescoop LOFAR.

In Noord-Nederland verrijst de eerste van een nieuwe generatie radiotelescopen: Lofar. In plaats van de gebruikelijke grote stalen schotels, bestaat Lofar uit een groot aantal eenvoudige antennes, in wezen identiek aan die van een transistorradio, waarvan de signalen slim worden gecombineerd.

Lofar heeft vier astronomische 'pijlers': het re-ionisatietijdperk, extragalactische kartering, veranderlijke bronnen en kosmische deeltjes. Op dit laatste onderwerp concentreert deze lezing zich.

Er zijn objecten in de kosmos die deeltjes met een enorme kracht uitzenden. Waar en hoe krijgen deze deeltjes hun enorme energie? Van de snelste van die elementaire deeltjes, die we hoogenergetische kosmische straling noemen, is dat niet bekend. Wat we wel kunnen, is deze deeltjes indirect waarnemen als ze op Aarde terechtkomen.

Het grote oppervlak van Lofar, en de snelheid waarmee de datastroom uit de antennes kan worden geanalyseerd, maken Lofar een goede detector voor kosmische deeltjes, met een interessante, nieuwe invalshoek. Uiteindelijk hopen we meer te kunnen zeggen over het fenomeen van kosmische straling en de oorsprong ervan.

26 februari 2007, 20:00 uur
NVWS afdeling Midden-Limburg,
Oude Keulsebaan 170, Roermond

meer info

meer info over LOFAR