Far and mid-infrared studies of star forming regions - Promotie Evgenia Koumpia (RuG)

Op 14 juni promoveerde Evgenia Koumpia aan de Rijksuniversiteit Groningen. Evgenia Koumpia bespreekt in haar proefschrift de fysische en chemische processen die plaatsvinden in gebieden waar sterren worden gevormd gedurende de eerste evolutionaire stadia van het stervormingsproces. Veel van de elementen op aarde zijn ooit gevormd in het hart van een ster. Ook de bouwstenen van het leven, organische moleculen die zowel koolstof als waterstof bevatten, zijn gevonden in stervormingsgebieden en konden ontstaan door de straling die van sterren afkomstig is.

Om te begrijpen hoe sterren gevormd worden onderzocht Koumpia de rol van diverse moleculen in de thermische balans (verwarming en koeling) van stervormingsgebieden. Deze thermische balans bepaalt de stabiliteit. Daarnaast onderzocht zij de stadia die een ster gedurende het vormingsproces ondergaat en de chemische compositie van nieuw gevormde sterren. Jonge sterren zijn onzichtbaar voor optische telescopen omdat ze diep ingebed zijn in wolken van gas en stof. Infrarode straling kan deze wolken doordringen, zodat we hiermee deze gebieden kunnen bestuderen.

Koumpia bestudeerde de geboorteplaatsen van sterren van diverse groottes door gebruik te maken van infrarood instrumenten en geeft antwoord op een aantal nog openstaande vragen in het veld van stervorming.

Het onderzoek van Evgenia Koumpia vond plaats bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut, met financiering van SRON Ruimteonderzoek.


Promotors:    prof. dr. F.F.S. (Floris) van der Tak, prof. dr. P.D. (Peter) Barthel
Proefschrift