Dusty Disks around Young Stars

Arjan Verhoeff promoveert op 10 november 2009 aan de Universiteit van Amsterdam op de stofsamenstelling en geometrie van schijven rond zwaardere sterren.

Planeten worden gevormd in schijven rond jonge sterren. Hoe dat precies gebeurt is echter een raadsel. Arjan Verhoeff onderzocht de infraroodstraling van ongeveer 40 jonge sterren in een gewichtsklasse van ~2 tot ~20 keer de zonsmassa. De infraroodstraling kan verklaard worden door de aanwezigheid van stofschijven rond de sterren. De schijven rond de zwaardere sterren blijken, net als de lichtere, een grote diversiteit in stofsamenstelling en geometrie te hebben.

Verhoeff laat zien dat één schijf een evolutionaire link vertegenwoordigt tussen twee verschillende schijfvormen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de volledige diversiteit verklaard kan worden met verschillende fases van een enkele universele schijfevolutie. Zo blijkt een andere, erg jonge schijf juist al een extreme kloof te hebben ontwikkeld, die waarschijnlijk het gevolg is van planeetvorming. Zwaardere sterren zijn volgens Verhoeff waarschijnlijk niet in staat om planeten te vormen.

Dinsdag 10 november 2009, 12:00 uur
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231 Amsterdam
Promotores: dhr. prof. dr. L.B.F.M. Waters en dhr. prof. dr. A.G.G.M. Tielens (UL)