'Zoeken naar leven' in NEMO geopend

'Zoeken naar leven'  in NEMO geopend
Vanaf donderdag 23 april is in science center NEMO in Amsterdam de nieuwe tentoonstelling 'Zoeken naar leven' te zien. In deze tentoonstelling neemt NEMO bezoekers mee op een unieke zoektocht naar de mysteries van het leven. Van de Big Bang tot in de verre toekomst, op aarde en in het heelal. Dat gebeurt via de biologie, scheikunde, natuurkunde en astronomie.

Tijdens de zoektocht leren bezoekers alles over de bouwstenen van leven en over de vraag of er mogelijk leven is op andere plekken in het heelal. Ze kunnen zelf een wereld onderzoeken waar leven is ontstaan, een fietstocht maken door de ruimte, een echte 4,65 miljard jaar oude meteoriet aanraken, eiwitten laten bewegen en de moleculen tellen in hun eigen lichaam.


Hoogtepunt van de tentoonstelling is het Miller-Urey experiment dat bij NEMO wordt uitgevoerd in een glazen bol. Het experiment is gebaseerd op dat van de Amerikaanse wetenschappers Stanley Miller en Harold Urey. In 1953 toonden zij aan dat er bouwstenen van eiwitten (aminozuren) kunnen ontstaan als je simpele stoffen onder bijzondere omstandigheden mengt. Hun mengsel van water, ammoniak, waterstof en methaan werd bestookt met elektrische vonken (mogelijk vergelijkbaar met de omstandigheden op aarde 4 miljard jaar geleden). Al na een week ‘groeiden’ in deze oersoep aminozuren.

De NEMO-versie van het experiment gaat op 22 april 2009 van start. De glazen bol blijft vijf jaar ongeopend, om daarna te ontdekken of er in deze variant van het experiment misschien veel complexere bouwstenen van het leven zijn ontstaan.

Science center NEMO

Meer info over het Miller-Urey experiment op Kennislink