Wereldpremière Urmas Sisask door Grieg Pianoduo en astronoom Peter Barthel

Sombrero (Messier 104). Credit ESO/Barthel/Neeser
Sombrero (Messier 104). Credit ESO/Barthel/Neeser
Op vrijdag 18 september 2009 vindt een bijzonder concert plaats in De Oosterpoort in Groningen. In aanwezigheid van componist Urmas Sisask en de Estse ambassadeur mw. Gita Kalmet zal Sisasks nieuwe compositie ‘Sombrero’ voor vierhandig piano in wereldpremière gaan in een nieuw concertprogramma van het Grieg Pianoduo, ‘Keys to the Stars’.

Dit nieuwe werk ‘Sombrero’, dat Sisask speciaal heeft gecomponeerd bij gelegenheid van het door de Verenigde Naties uitgeroepen ‘Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009’ is opgedragen aan de Groningse pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix (het Grieg Pianoduo), en de Groningse hoogleraar astronomie Peter Barthel.

Zij drieën zullen ook het werk uitvoeren, naast andere vierhandige werken van Sisask en van Schubert. Hierbij zal het pianospel worden begeleid door live geprojecteerde grootscherm-beelden van de objecten uit het heelal die in Sisasks muziek verklankt worden. Reeds bij verschillende gelegenheden hebben het duo en de astronoom samen opgetreden (onder meer bij het Peter de Grote Festival) – steeds met groot succes.

De componist en amateur-astronoom Urmas Sisask is geboren in 1960 in Estland. Naast zijn hoofdactiviteiten als serieus componist houdt hij zich bezig met astronomische observaties en geeft hij talrijke concertlezingen in het muzikale observatorium-planetarium in zijn woonplaats in Estland, Jäneda. Zijn composities zijn eclectisch van stijl en veelvuldig doordrenkt van symboliek. Maar bovenal blijft de astronomie Sisasks grootste inspiratie-bron, wat blijkt uit verscheidene titels van zijn grotere werken zoals Starry Sky, Pleiaden, en Andromeda.

Sisask publiceerde al meer dan honderd opusnummers bij een grote muziekuitgeverij in Duitsland en hierin zijn naast instrumentale werken ook composities te vinden voor koor en orkest. Met dit oeuvre heeft Sisask een geheel eigen compositie-stroming geformuleerd die inmiddels bekend staat onder de naam 'astromuziek'.


Het Groningse Grieg Pianoduo heeft recentelijk een succesvolle CD uitgebracht met de kosmische muziek van Sisask: de sonate ‘Milky Way’ en de ‘Spiral Symphony’. Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en was tevens captain van het team dat de 2008 Academische Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie won. Hij maakte in 2000 samen met collega Mark Neeser een fraaie afbeelding van het Sombrero sterrenstelsel, gebruik makend van een 8 meter telescoop in Chili. Deze afbeelding - die een veelverkochte poster is geworden - heeft nu de componist tot inspiratie gediend.

Kaarten en informatie
Grieg Pianoduo
IYA2009


Sombrero (Messier 104). Credit ESO/Barthel/Neeser

Sombrero (Messier 104). Credit ESO/Barthel/Neeser