Weekend vol festiviteiten en evenementen rond 50 jaar maanlanding

Weekend vol festiviteiten en evenementen rond 50 jaar maanlanding

Op zaterdag 20 juli 2019 is het 50 jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond en enkele uren later (in Nederland op 21 juli) Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Komend weekend wordt er op verschillende manieren stilgestaan bij dit bijzondere jubileum. Op 50jaarmaanlanding.nlwww.moonlanding50.org/lunarevents (tabblad The Netherlands) en www.astronomie.nl/iau100 is een groot aantal evenementen verzameld.

Hieronder een greep uit de activiteiten die door publiekssterrenwachten en de sterrenkundige instituten in Nederland worden georganiseerd.

Sterrenwacht Hellendoorn: speciaal middagprogramma voor de jeugd en een avondlezing. http://sterrenwachthellendoorn.nl/staging/20-juli-speciale-viering-50-jaar-maanlanding-apollo-11/

Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem: planetariumshow en ontdekactiviteiten. https://www.sterrenwachtphoenix.nl/phoenix/50-jaar-Appollo-11-maanlanding.html

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel: tentoonstelling over de historische ruimtevlucht van Apollo 11. http://www.volkssterrenwachtorion.nl/index.php?id=251.

Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch: MAANifestatie. Ontdek meer over de samenwerking tussen NASA en deze sterrenwacht tijdens de Apollo 10 & 11 missies. https://www.sterrenwachttivoli.nl/apollo11

Volkssterrenwacht Bussloo: gevarieerd programma met onder andere lezingen en tentoonstellingen. https://volkssterrenwachtbussloo.nl/?p=1098.

In Leiden zijn er activiteiten in Museum Boerhaave https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/maanlandingweekend/ en op de Oude Sterrewacht. http://www.astronomie.nl/#!/iau100/iau100/_detail/gli/sterrenwacht-leiden-50-jaar-sinds-de-eerste-mens-o/.

Artis Planetarium in Amsterdam: speciale voorstellingen in het kader van 50 jaar maanlanding. https://www.artis.nl/nl/te-doen-artis/dagagenda-activiteiten/50-jaar-maanlanding/

De Rijksuniversiteit Groningen biedt gratis planetariumshows in de DOT. https://www.facebook.com/events/382043619105629

Via de publiekswebsite 50jaarmaanlanding.nl is een agenda te vinden met meer evenementen rond 50 jaar maanlanding. De website is een initiatief van de Nederlandse Verenging voor de Ruimtevaart, het Nationaal Ruimtevaart Museum, Space Expo en Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Gezamenlijk willen zij dit bijzondere jubileum onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) viert in 2019 zijn honderdste verjaardag én de astronomische ontwikkelingen die wetenschap, technologie en cultuur de afgelopen eeuw hebben doorgemaakt. Bij de publieksactiviteiten die in honderd landen in de loop van 2019 worden georganiseerd, wordt hierbij stilgestaan en wordt bovendien het belang van de sterrenkunde benadrukt als instrument voor educatie, ontwikkeling en diplomatie. Een van de mijlpalen die in het kader van IAU100 wordt gevierd is de historische maanlanding in 1969, komend weekend 50 jaar geleden. Van de IAU zijn meer dan 13.500 professionele astronomen uit ruim 100 landen lid. De missie van de IAU is de promotie en de bewaking van alle aspecten van de astronomie, waaronder onderzoek, communicatie, educatie en ontwikkeling, door middel van internationale samenwerking. De IAU is ook het internationaal erkende orgaan voor de naamgeving van hemelobjecten en hun oppervlaktestructuren. Het NOVA Informatie Centrum coördineert de Nederlandse activiteiten in het kader van IAU100.