Wat is er te zien in de maanden juni en juli?

De maanden juni en juli zijn nou niet bepaald de gemakkelijkste maanden om sterren te kijken. Dat komt doordat het zo lang licht is. Maar niet getreurd, er zijn best wat opmerkelijke zaken waar te nemen aan het firmament.

Wat is er te zien in de maanden juni en juli?

10 juni: Gedeeltelijke zonsverduistering (kijk met bril!)
Op donderdag 10 juni is vanuit geheel Europa een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Vanuit Amsterdam zie je de maan tussen 11.18 en 13.31 uur voor de bovenste helft van de zon langs schuiven (elders in Nederland kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen). Tijdens het maximum van de verduistering, om 12.22 uur, is 29 procent van de middellijn van de zon door de maan bedekt. Om het verschijnsel veilig te bekijken, is een zogeheten eclipsbril nodig. Zie ook onze extra zonsverduisteringspagina boordevol tips.

21 juni: Sterrenkundige zomer: kortste nacht
Op 21 juni begint de sterrenkundige zomer. Om 05.32 uur in de ochtend bereikt de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 20 op 21 juni is de kortste nacht van het jaar.

6 juli: Aarde verst van zon
In nacht van 5 op 6 juli om 00.27 uur bevindt de aarde zich in het zogeheten aphelium. Dat is het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is. De aarde staat op 152,1 miljoen kilometer van de zon. Dat is 1,7% verder dan gemiddeld. Beeld: (c) Crylic via Wikimedia (vertaling door Maniago).

Alle hemelverschijnselen op een rij via astronomie.nl/hemelverschijnselen