Wat is er te zien in de maanden februari en maart 2022?

In februari en maart is het 's avonds nog lekker vroeg donker. Een ideale tijd om naar de hemel te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar Jupiter, bewonder de tweelingen Castor en Pollux of zoek naar het Zevengesternte, een soort mini-steelpannetje.

Het Zevengesternte, gefotografeerd door een telescoop en met lange sluitertijd. (c) Yoshi231 (via Wikimedia, CC BY 4.0)
Het Zevengesternte, gefotografeerd door een telescoop en met lange sluitertijd. (c) Yoshi231 (via Wikimedia, CC BY 4.0)

3 februari: Jupiter rechtsonder maansikkel
Aan het eind van de avondschemering, rond 18.30 uur, is vrij laag in het zuidwesten een wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de reuzenplaneet Jupiter, op enige afstand rechtsonder de maan.

9 februari: Maan tussen Zevengesternte en Aldebaran
Vanavond staat de maan in het sterrenbeeld Stier. Rechtsboven de maan zie je het Zevengesternte. Dat is een soort mini-steelpannetje. Het zijn veel meer dan zeven sterren. Kijk maar eens met een verrekijker. Linksonder de maan staat de oranjerode ster Aldebaran, het 'oog' van de stier.

11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt
Vandaag staat de zon pas om 12.54 uur op zijn hoogste punt (tijd in Utrecht). Normaal is 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.

13 februari: Pollux dichtbij maan
Op kleine afstand linksboven de langzaam voller wordende maan staat de ster Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen. Castor, de andere helft van de tweeling, staat vrijwel pal boven Pollux. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.

26 februari: Sirius linksonder Orion
De heldere ster die je deze maand rond 21.00 uur aan de zuidelijke hemel ziet, linksonder het sterrenbeeld Orion, is Sirius in de Grote Hond. Sirius is de helderste ster aan de hemel. Het opvallende geflonker van de ster wordt veroorzaakt door trillingen in de aardse dampkring.

27 februari: Mars, Venus en maan in de ochtend
Tijdens de ochtendschemering is een mooie groepering te zien van de planeten Mars en Venus en de afnemende maan. De heldere planeet Venus is vanaf 06.00 uur al zichtbaar, laag in het zuidoosten. De maansikkel verschijnt pas een uur later, als het al volop schemert. Mars bevindt zich ongeveer tussen de maan en Venus in.

8 maart: Zevengesternte rechtsboven maan
Op kleine afstand rechtsboven de maan is het Zevengesternte zien. Het lijkt wel wat op een mini-steelpannetje. Als je met een verrekijker kijkt, zul je zien dat er veel meer dan zeven sterren zijn.

13 maart: Castor en Pollux rechtsboven maan
Vanavond zie je de Tweelingen Castor en Pollux rechtsboven de maan. Lager aan de hemel zijn de wintersterren Procyon (in de Kleine Hond) en Sirius (in de Grote Hond) nog goed zichtbaar.

15 maart: Venus en Mars schijnbaar dicht bij elkaar
De planeten Venus en Mars staan dicht bij elkaar aan de oostelijke ochtendhemel. Vandaag bereiken ze de kleinste schijnbare afstand. Kijk vanaf 06.00 uur, heel laag boven de zuidoostelijke horizon. Venus is de bovenste (en verreweg de helderste) van de twee planeten.

20 maart: Begin astronomische lente: dag en nacht even lang
Vandaag begint de astronomische lente (om 16.33 uur). De zon beweegt van zuid naar noord over de hemelevenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.

27 maart: Zomertijd: klok vooruit
Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur 's nachts gaat de klok één uur vooruit, van 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).

31 maart: Venus, Saturnus en Mars vormen boogje
Venus, Saturnus en Mars (van links naar rechts. en afnemend in helderheid) vormen een mooi ‘boogje’ aan de ochtendhemel. Kijk vanaf 06.30 uur, laag in het oostzuidoosten.