Vidi voor sterrenkundigen Chisari, Steinlechner, Toonen en Vedantham

Vier van de 78 Vidi-beurzen gaan naar wetenschappers die onderzoek doen met een sterrenkundige component.. Dat heeft NWO vandaag bekendgemaakt. Het gaat om Nora Elisa Chisari (Universiteit Utrecht), Jessica Steinlechner (Universiteit Maastricht), Silvia Toonen (Universiteit van Amsterdam) en Harish Vedantham (ASTRON). Ze krijgen elk 800.000 euro waarmee zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Vidi voor sterrenkundigen Chisari, Steinlechner, Toonen en Vedantham

De uitlijning van sterrenstelsels
Dr. N.E. (Nora Elisa) Chisari, Universiteit Utrecht
Sterrenstelsels zijn, net als oceanen, gevoelig voor getijden, maar dan op heel grote schaal. Door de 'getijden' in het heelal te bestuderen, wil Chisari een schat aan informatie vinden over hoe ons universum is ontstaan, waaruit het bestaat en hoe sterrenstelsels zijn gevormd.

Stille spiegels om ons universum te ontdekken
Dr. J. (Jessica) Steinlechner, Universiteit Maastricht
Steinlechner gaat nieuwe coatings ontwikkelen voor de spiegels van zwaartekrachtgolfdetectoren. Daardoor hebben de spiegels minder last van de warmte en kunnen ze beter de signalen van botsende zwarte gaten opvangen.

Alle goede dingen komen in drieën, ook gravitatiegolven
Dr. S. (Silvia) Toonen, Universiteit van Amsterdam
De eerste directe waarneming van zwaartekrachtsgolven in 2015 was een wetenschappelijke revolutie. Sindsdien zijn er tientallen waarnemingen geweest en wetenschappers verwachten honderden waar te nemen in de aankomende jaren. Alleen, over de precieze oorsprong van sommige golven wordt hevig gediscussieerd. Zijn er twee sterren betrokken? Of drie of vier? Toonen wil nieuwe ontstaansroutes onderzoeken voor golven waarbij meerdere sterren betrokken zijn.

Hoe krijgen planeten een magnetisch veld?
Dr. H.K. (Harish) Vedantham, ASTRON
De aarde heeft een magnetisch veld. Daardoor is er onder andere noorderlicht. We weten dat er ook andere planeten zijn met een magnetisch veld. Maar hoe planeten, inclusief de aarde daaraan komen, is onduidelijk. Vedantham wil radiogolven opvangen van exoplaneten en daardoor een slepende vraag beantwoorden: wat bepaalt de sterkte van het magnetische veld van planeten?

Over Vidi
Vidi maakt samen met de Veni en Vici deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. In deze Vidi-ronde krijgen 78 van de 402 onderzoekers financiering.

Bron: NWO