Vidi voor astronomen Starkenburg en Wang

De sterrenkundigen Else Starkenburg (Rijksuniversiteit Groningen) en Lingyu Wang (SRON en Rijksuniversiteit Groningen) ontvangen een Vidi-subsidie van NWO. Ze krijgen elk 800.000 euro waarmee ze de komende vijf jaar hun eigen vernieuwende onderzoekslijn kunnen ontwikkelen en een onderzoeksgroep kunnen opzetten.

Lingyu Wang en Else Starkenburg.
Lingyu Wang en Else Starkenburg.

Vertellingen uit de babyjaren van onze Melkweg
Dr. E. (Else) Starkenburg, Rijksuniversiteit Groningen
Ook al is het nu een imposant sterrenstelsel, ook de Melkweg is klein begonnen. De oudste sterren zijn onze getuigen uit zijn vroege jeugd. Dit onderzoek spoort deze sterren efficiënt op en combineert alle informatie die ze ons geven tot een uniek verhaal.

Botsingen van kosmische titanen
Dr. L. (Lingyu) Wang, SRON en Rijksuniversiteit Groningen
De evolutie van sterrenstelsels is een onopgeloste puzzel. Spectaculair botsingen tussen sterrenstelsels kunnen de botsende sterrenstelsels fundamenteel veranderen. Door kunstmatige intelligentie toe te passen op grote waarnemingscampagnes van het heelal gaan onderzoekers voor het eerst nauwkeurig de impact van botsingen meten op de groei van sterrenstelsels en zwarte gaten.

Over Vidi
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 503 onderzoekers een voorstel in. Daarvan zijn er nu 81 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16%.

Bron: NWO