Veni-subsidies voor drie jonge astronomen

Veni-subsidies voor drie jonge astronomen
Drie astronomen hebben van NWO een Veni-subsidie toegekend gekregen: Jorrit Leenaarts (Universiteit Utrecht), Alessandro Patruno (Universiteit van Amsterdam) en Anders Johansen (Sterrewacht Leiden). Met deze subsidie van 250.000 euro per persoon kunnen zij gedurende drie jaar ideeën ontwikkelen en onderzoek doen.

Dr. Jorrit Leenaarts gaat onderzoek doen naar magnetische structuren in de atmosfeer van de zon. Om deze te begrijpen moet onderzocht worden hoe het licht dat onderzoekers met hun telescopen waarnemen precies wordt gemaakt in de zonsatmosfeer. In dit onderzoek zal Leenaarts met behulp van computermodellen uitzoeken hoe verschillende structuren op verschillende manieren licht uitzenden.

Het onderzoek van dr. Alessandro Patruno richt zich op neutronensterren. Hij gaat met behulp van röntgentelescopen in de ruimte op zoek naar neutronensterren met een draaisnelheid van meer dan duizend rotaties per seconde om te onderzoeken uit welke elementaire deeltjes deze objecten bestaan.

Dr. Anders Johansen gaat onderzoek doen naar planeetvorming. Planeten onstaan in stof- en gasschijven rondom jonge sterren, doordat stofdeeltjes met elkaar botsen en zo steeds grotere lichamen vormen. Johansen gaat onderzoeken hoe de turbulente gasbewegingen de vorming, groei en rotatie van jonge planeten beïnvloeden.

In totaal dienden 809 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in bij NWO. Hun aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. De 143 winnaars krijgen het geld vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Zij kunnen met de subsidie drie jaar lang aan de slag om hun ideeën verder te ontwikkelen. De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent hebben voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Onder de winnaars zijn 47 vrouwen.

NWO