Veni-subsidie voor vier sterrenkundigen

Veni-subsidie voor vier sterrenkundigen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier veelbelovende jonge astronomen een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen ze drie jaar lang hun eigen onderzoeksideeën ontwikkelen. Het gaat om Joseph Callingham, Camila Correa en Melissa McClure (allen uit Leiden) en om Brian Hare uit Groningen.

Mogelijkheid van leven bij radiosterren
Dr. J.R. (Joseph) Callingham, ASTRON (gaat naar Universiteit Leiden)
Tegenwoordig kunnen astronomen gemakkelijk planeten buiten ons zonnestelsel waarnemen. Of daar leven mogelijk is, is echter nog onbekend. Voor dit project zullen we met radiotelescopen nabijgelegen sterren onderzoeken om het ruimteweer van hun planeten vast te stellen en om te bepalen of daar, onder deze omstandigheden, leven mogelijk zou zijn.

Is er interactie tussen donkeremateriedeeltjes?
Dr. C.A. (Camila) Correa, Universiteit Leiden (gaat naar Universiteit van Amsterdam)
De oorsprong van donkere materie is vooralsnog een groot mysterie. In dit onderzoek zullen we gebruik maken van de nieuwste computersimulaties om aanwijzingen van krachten tussen donkeremateriedeeltjes van fuserende sterrenstelsels te analyseren. Correa gaat met haar beurs werken bij GRAPPA aan de Universiteit van Amsterdam.

Bliksem Bestuderen met de LOFAR-radiotelescoop
Dr. B.M. (Brian) Hare, Rijksuniversiteit Groningen
Ondanks vele eeuwen onderzoek begrijpen we nog steeds niet hoe bliksem zich in de atmosfeer ontwikkelt. Om inzicht in deze vraag te krijgen, zal ik LOFAR gebruiken om de inwendige structuur van een bliksemontlading te onderzoeken. Ik doe dat op een lengteschaal van meters. Dat was tot nu toe onbereikbaar.

Start het leven op aardse planeten
Dr. M. (Melissa) McClure, Universiteit van Amsterdam (gaat naar Universiteit Leiden)
Interstellair ijs bevat de oorspronkelijke organische moleculaire ingrediënten van het leven. Ik ga met een team van onderzoekers de evolutie van de ijschemie volgen vanaf het ontstaan van sterren. Zo kunnen we de complexiteit bepalen van de ijsmoleculen en kijken hoe ze worden geïncorporeerd door groeiende planeten.

Bron: Nieuwsbericht NWO