UvA benoemt Alex de Koter tot hoogleraar Astrophysics

Prof. dr. A. de Koter (1964) is benoemd tot hoogleraar Astrophysics, in particular massive stars, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Alex de Koter. (C) Dirk Gillissen
Alex de Koter. (C) Dirk Gillissen

Alex de Koter bestudeert de levensloop van sterren die eindigen in een supernova-explosie. Hij kijkt ook naar de invloed die deze zogenoemde zware sterren hebben op hun omgeving.  Het onderzoeksdoel van zijn groep is het in kaart brengen en begrijpen van de condities waarmee zware sterren hun levens beginnen, en de natuurkunde die de levensloop van deze sterren stuurt.

Er zijn aanwijzingen die erop duiden dat de allereerste sterren die ooit in het heelal zijn gevormd zware sterren waren. Door middel van zowel observationele als theoretische studies, met behulp van de grootste waarneemfaciliteiten op aarde en in de ruimte, is zijn doel op termijn deze 'eerste sterren' en hun rol in de vorming van sterrenstelsels te begrijpen.

De Koter zal zich gaan toeleggen op de studie van zware sterren in verre sterrenstelsels, een onderzoeksgebied dat vooruitloopt op de ontwikkeling van een multi-object spectrograaf voor de Extremely Large Telescope.

Over Alex de Koter
De Koter is sinds 1997 werkzaam aan het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 2012 tevens hoogleraar aan de KU Leuven. Van 2008-2013 was hij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. De Koter werkte vier jaar bij NASA’s Goddard Space Flight Center en was een van de eerste astronomen die de Hubble Space Telescoop gebruikte na de Space Shuttle missie die nodig was om aanpassingen aan te brengen om de telescoop goed scherp te laten stellen.

Koter beschreef met collega's dat er veel meer sterren zijn met overgewicht dan gedacht. Ook ontdekte hij een ster die zo snel draait dat de ster zijn eigen materiaal bijna wegslingert

Bron: nieuwsbericht UvA