Tweede Nationale iSPEX-meetdag levert ruim 2400 metingen op

Tweede Nationale iSPEX-meetdag levert ruim 2400 metingen op
De tweede Nationale iSPEX-meetdag op 5 september heeft ruim 2400 metingen opgeleverd en is daarmee succesvol verlopen. Deelnemers van het iSPEX-project maakten met behulp van het iSPEX-opzetstukje op hun smartphone-camera opnamen van de blauwe lucht en het fijnstof daarin. De zelfs nog wat succesvollere eerste meetdag op 8 juli, leverde bijna 6000 metingen op.
 
Omdat de eerste meetdag in de zomervakantie viel, en zowel scholen als sommige vakantiegangers niet konden deelnemen, besloot het team een tweede Nationale iSPEX-meetdag te organiseren. Veel deelnemers gaven gehoor aan de oproep van iSPEX-teamleider Frans Snik (NOVA, UL) om 's ochtend en 's middags een meting te doen. “Dit maakt het mogelijk metingen binnen één gebied goed te vergelijken”, zegt Snik. Ook het weer pakte goed uit. iSPEX-teamlid Arnoud Apituley (KNMI): “Op satellietbeelden was prachtig te zien dat het bijna in heel Nederland onbewolkt was, op wat sluierbewolking lang de kust en in het noorden na.” De publieksmetingen waren live te volgen op: www.ispex.nl/kaart
 
De analyse van de - voor het overgrote deel bruikbare - gegevens van de eerste meetdag is in volle gang. iSPEX-teamlid Hester Volten (RIVM): “We zijn heel blij met de gegevens van de tweede meetdag die daar nu bijkomen. We kunnen de analyse nu uitbreiden waardoor de effecten van wisselende omstandigheden op de metingen duidelijker worden.” Het iSPEX-team hoopt de eerste resultaten binnen enkele maanden gereed te hebben voor publicatie. iSPEX-teamlid Jeroen Rietjens (SRON): “Dat wordt nog een hele kluif. We hebben al meer dan 100.000 foto’s van de eerste meetcampagne te analyseren, en daar zijn nu naar schatting 45.000 bijgekomen.”
 
Het primaire doel van het iSPEX-experiment is om te onderzoeken hoe nauwkeurig de massale iSPEX-metingen zijn, en welke aanvullende informatie over fijnstof ze opleveren. Om die reden is een groot aantal metingen op één dag vereist, naast de inzet van professionele apparatuur. Deze apparatuur stond zowel op de eerste en tweede meetdag opgesteld op het CESAR-meetstation in Cabauw, bij Lopik.
 
Het unieke citizen science-project is mogelijk doordat iSPEX (een project van Universiteit Leiden, NOVA, SRON, KNMI en RIVM) vorig jaar de Academische Jaarprijs heeft gewonnen, en dankzij steun van de partners Longfonds, CNG Net, Sanoma en Avantes. De leden van het iSPEX-team zijn allen werkzaam in de ontwikkeling of het gebruik van instrumentatie en interpretatiemodellen voor onderzoek aan de aarde, andere planeten in ons zonnestelsel en planeten rond andere sterren.

Meer info: www.ispex.nl