Studenten mogen zandlawines bestuderen met centrifuge van ESA

Studenten mogen zandlawines bestuderen met centrifuge van ESA

Drie studenten van de Universiteit van Amsterdam mogen in september de supercentrifuge van de ESA gebruiken voor hun afstudeeronderzoek. De drie studenten willen bestuderen hoe zandlawines ontstaan op Mars. De studenten doen verslag op hun eigen website.

Carlijn Snoek, Fleur van Langen en Mabel Gray, masterstudenten Earth Sciences aan de UvA, zijn door de European Space Agency (ESA) geselecteerd voor het Spin Your Thesis! programma 2018. Als Team Avalanche ('lawine') krijgen zij de kans om een experiment uit te voeren in de Large Diameter Centrifuge. Dat is een grote centrifuge die tot twintig keer de zwaartekracht van de aarde kan nabootsen.

De studenten willen in de centrifuge van ESA lawines creëren onder verschillende zwaartekrachtsomstandigheden. Vervolgens kunnen ze de kunstmatige lawines in 3D vastleggen met behulp van lasercartografie en fotogrammetrie. Daarmee kan er hopelijk een duidelijker beeld worden geschetst van de invloed van zwaartekracht op lawines. Bovendien kunnen lawines dan gemakkelijker worden ontdekt op foto's van planeten.

Één team, drie afstudeerprojecten
De proeven vinden plaats in de derde week van september in Noordwijk. Carlijn Snoek zal haar scriptieonderzoek baseren op de techniek achter het vastleggen van de lawines, een vrij nieuwe methode in het onderzoeksveld. Fleur van Langen zal verder inzoomen op de lawines en hun sorteringsprocessen onder de loep nemen. Mabel Gray zal het onderzoek doortrekken naar de kunstwereld en bestuderen hoe wetenschappelijk onderzoek vergelijkbaar is met artistiek onderzoek. Het team is ook een samenwerking aangegaan met kunstenaar Anna Gray, met als doel om een kunstwerk te baseren op dit experiment.

Bron: UvA