Sterrewacht Leiden organiseert de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2016

Sterrewacht Leiden organiseert de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2016

De Sterrenkunde Olympiade 2016 wordt georganiseerd door de Sterrewacht Leiden. Leerlingen van de bovenbouw havo en vwo kunnen vanaf 1 maart 2016 de vragen beantwoorden en meedoen aan de voorronde. De finale is van 1 t/m 3 juni in Leiden. Daarin nemen de 20 beste inzenders het tegen elkaar op.

Meedoen aan de Sterrenkunde Olympiade 2016 is eenvoudig. In de voorronde maken scholieren een aantal meerkeuzevragen en een paar open vragen. Nadat ze zich hebben aangemeld via de website, krijgen zij deze vragen vanzelf per e-mail toegestuurd. Deze zullen door de leerlingen individueel gemaakt worden. De antwoorden kunnen tot ongeveer vier weken later teruggestuurd worden, waarna ze zullen worden nagekeken door de organisatie. De docenten hoeven dus geen voorronde te organiseren, en geen opgaven na te kijken. Hiermee willen we bereiken dat de Olympiade een laagdrempelig en vriendelijk evenement blijft.

Door het insturen van de antwoorden maken de leerlingen kans op een plek in de finale. De deadline voor het insturen van de antwoorden is 1 april 2016. De 20 beste inzenders zullen worden uitgenodigd om voor drie dagen naar Leiden te komen: zij zullen van 1 t/m 3 juni colleges volgen aan de Universiteit Leiden over verschillende sterrenkundige onderwerpen, en daarnaast samen leuke activiteiten ondernemen.

Na de colleges volgt een examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges zijn behandeld. De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs van de Sterrenkunde Olympiade is traditiegetrouw een waarneemreis naar het Roque de los Muchachos-observatorium op La Palma (Canarische Eilanden), waar met een professionele telescoop zal worden waargenomen.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door: de Sterrewacht Leiden, De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON, ruimteonderzoeksinstituut SRON en IBM.

Meer info