Sterrentelling van 10 oktober tot 10 november

Bron: Harald Edens
Bron: Harald Edens
Hoe donker is de nacht bij u in de buurt? Doe mee aan de Nacht van de Nacht Sterrentelling! Van 10 oktober tot 10 november 2010 organiseren de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu een landelijke sterrentelling. Kijk naar de sterrenhemel en help mee te onderzoeken hoe donker het nog in Nederland is.

Valt het op dat je tijdens een heldere nacht op de ene plek meer sterren ziet dan op een andere? Dit komt door het verschil in verlichting door bijvoorbeeld straatlantaarns, kassen, reclameverlichting en skybeamers. Lichtvervuiling 's nachts is verstorend voor mens en dier. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht wil. Duisternis is een oerkwaliteit die we moeten koesteren.

Kijk tijdens een heldere avond of nacht tussen 10 oktober en 10 november naar de sterrenhemel en kijk hoeveel sterren er rond het sterrenbeeld Cassiopeia zichtbaar zijn. Dit sterrenbeeld is makkelijk te vinden; het staat in oktober en november recht boven je. Het aantal zichtbare sterren geeft aan hoe donker de nacht bij jou in de buurt is. De waarneming vul je (vanaf 10 oktober) in op een formulier op www.nachtvandenacht.nl. Daar staat natuurlijk hoe het sterrenbeeld Cassiopeia is te herkennen en er staan ook instructies, tips en informatie over de sterrentelling. Aan het eind van de periode maken wij de resultaten bekend.

Meer informatie en aanmelden