Sterrenkunde-marathon van 100 uur begonnen

Sterrenkunde-marathon van 100 uur begonnen
Het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde beleeft de komende vier dagen zijn hoogtepunt. In 130 landen worden meer dan 1500 sterrenkundige publieksactiviteiten georganiseerd. Tijdens deze ‘100 uur van de sterrenkunde’ vinden in Nederland de jaarlijkse sterrenkijdagen plaats, en komend weekend staat science center NEMO twee dagen lang in het teken van de sterrenkunde. Nederlandse observatoria doen mee aan 'Around the World in 80 Telescopes'.


‘Laat je verleiden door de sterren’

‘Laat je verleiden door de sterren’ in science center NEMO biedt op 4 en 5 april een veelzijdig doe- en luisterprogramma voor alle leeftijden. De toegang tot NEMO is gratis. Een pdf van het programmaboekje is bijgevoegd. Enkele hoogtepunten in het programma zijn:

*De première van de documentaire ‘De Melkweg ontrafeld’ van filmmaker Maarten Roos (ook te zien op het digitale documentairekanaal Holland Doc). De film vertelt het verhaal van de eerste radiokaart van de Melkweg, die in Nederland is gemaakt. De hoofdrolspelers in de film (prof. Adriaan Blaauw, prof. Hugo van Woerden en prof. Kees de Jager) nemen deel aan een discussie na afloop.

*Bekendmaking van de winnaars van de wedstrijd voor het beste profielwerkstuk over sterrenkunde, die de Universiteit Utrecht heeft georganiseerd. Prof. Henny Lamers maakt bekend wie de hoofdprijs krijgen: een reis naar het Canarische Eiland La Palma, om te gaan waarnemen met een professionele telescoop.

* Live pulsars luisteren. ASTRON’s Westerbork Radiotelescoop wordt gericht op deze snel rondtollende neutronensterren. Het signaal van de pulsars wordt met behulp van speciale software omgezet in geluid en levert met de bijbehorende beelden een spectaculaire show op.

* De Astroprof: Vincent Icke, Henny Lamers en Paul Groot beantwoorden vragen van kinderen. Gegarandeerd een stralend antwoord!

* Sterrenkunde als inspiratiebron voor dichters en musici, met onder meer het Grieg Pianoduo met het lunchconcert The Milky Way (prof. Peter Barthel verzorgt de spectaculaire beelden), Huib Henrichs met zijn pianostuk The Dwarf Planets en voordrachten van een aantal dichters, onder wie Ruben van Gogh.

Dit is slechts een greep uit een breed aanbod van activiteiten. Meer informatie op www.jaarvandesterrenkunde.nl, www.e-NEMO.nl.


‘Around the world in 80 Telescopes’

Op 3 april begint, om 11 uur Nederlandse tijd, de 24 uur durende video webcast 'Around the World in 80 Telescopes', die de kijker meeneemt langs tachtig van de belangrijkste sterrenwachten op aarde. Elk continent is vertegenwoordigd. Via de webcast kunnen bezoekers zien hoe het er op zo’n telescoop aan toe gaat. Astronomen vertellen over hun werk, leggen uit wat ze hopen te ontdekken en tonen exclusieve beelden. Behalve de grote telescopen in Chili van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht doen ook Nederlandse observatoria mee:

03 April 15:20 European VLBI Network (EVN)

03 April 15:40 ASTRON Westerbork Synthesis Radio Telescope (WSRT)

03 April 16:00 LOFAR, the LOW Frequency Array

De rond-de-klok-en-rond-de-aardbol-webcast is te volgen op http://100hoursofastronomy.org/webcast.


Sterrenkijkdagen

Niet alleen in NEMO, maar in heel Nederland land zijn er tijdens de ‘100 uur van de sterrenkunde’ sterrenkijkactiviteiten. Meer dan 70 publiekssterrenwachten en amateur-groepen openen hun deuren en stellen telescopen op voor het publiek. Kruip in de huid van Galileo Galilei en ga bij helder weer kijken naar de bergen en kraters op de maan en de planeet Saturnus. Een overzicht van alle activiteiten staat op www.sterrenkijkdagen.nl.