Scholieren winnen reis naar La Palma met profielwerkstuk over sterrenkunde

Scholieren winnen reis naar La Palma met profielwerkstuk over sterrenkunde
Door met hun eigen telescoop de manen van Jupiter waar te nemen zijn de scholieren Twan Schmittz en Stan Jakobs uit Horn erin geslaagd de massa van Jupiter te bepalen. Met dit project hebben ze de eerste prijs gewonnen in een wedstrijd voor het beste sterrenkundige profielwerkstuk. Die was in het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde georganiseerd door de Universiteit Utrecht.

De hoofdprijs is een reis naar La Palma, naar het observatorium Rocque de los Muchachos, waar zij met een professionele telescoop zullen mogen waarnemen.


De tweede prijs ging naar vier leerlingen van het Werenfridus College in Hoorn die onder begeleiding van het NIKHEF een detector bouwden om kosmische straling te detecteren. Lotte van Boxtel uit Maastricht is derde geworden met haar profielwerkstuk ‘Het geheim van zwarte gaten’, en een eervolle vermelding was er voor Carmen Spronk en Manon Luinenburg uit Elburg die een lespakket inclusief interactieve website ontwikkelden over de planeet Mars.

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de landelijke publieksmanifestatie ‘Laat je verleiden door de sterren’ in science center NEMO in Amsterdam, die het afgelopen weekeinde meer dan 7500 bezoekers trok.