Ralph Wijers lid van KNAW

Ralph Wijers lid van KNAW

Ralph Wijers, hoogleraar hoge-energieastrofysica aan de Universiteit van Amsterdam, is een van de nieuwe leden van de KNAW. Dat heeft de KNAW vandaag bekendgemaakt. De leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Ze worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt ongeveer 550 leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 16 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Ralph Wijers (1964) leidde het theoretische onderzoek naar het oplossen van het mysterie van gammaflitsen, de meest energetische explosies in het heelal. Hij liet met zijn team zien dat de nagloed ervan het gevolg is van een explosiegolf ver buiten onze Melkweg en niet erbinnen.

Wijers was en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de LOFAR-telescoop. Zijn team ontwikkelde onder andere AARTFAAC, een computerprogramma dat live de gegevens van LOFAR scant op zoek naar plotselinge hemelverschijnselen.

Wijers ontving in 2010 een Advanced Grant (3,5 miljoen euro) van de European Research Council voor zijn baanbrekende onderzoek naar zwarte gaten in het heelal. Hij is sinds 2011 directeur van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam.

In 2013 gaf Wijers een lezingenreeks bij de Universiteit van Nederland over hoe je vanaf aarde zwarte gaten kunt herkennen. In 2015 volgde een serie over het heelal.

Bron: nieuwsbericht KNAW