Radiotelescoop Dwingeloo weer tot leven gebracht

Radiotelescoop Dwingeloo weer tot leven gebracht
De vrijwilligers van stichting Camras hebben op zaterdag 21 juli de 25-meter radiotelescoop Dwingeloo, die ruim 50 jaar geleden in gebruik werd genomen, weer in beweging gezet.

Tien jaar geleden heeft ASTRON de telescoop in haar huidige positie gezet omdat het wetenschappelijk onderzoek was overgenomen door de Westerbork Synthese Radio Telescoop.


Na een grondige veiligheidsinspectie afgelopen week hebben de experts van ASTRON, de eigenaar van de Dwingeloo Radiotelescoop, groen licht gegeven voor deze actie. Vanaf nu zal de telescoop voor het eerst in 10 jaar weer in alle richtingen gaan bewegen.


De parabolische schotel heeft al die tijd in de ‘badkuipstand’ gestaan. Voor een werkende radiotelescoop is dit echter een ongewone positie en kenners konden de afgelopen 10 jaar dan ook al van verre zien dat de radiotelescoop in een langdurige winterslaap geraakt was. Ondertussen knaagde de tand des tijds aan het door corrosie belaagde bouwwerk.


De Stichting Camras is begin dit jaar opgericht en sindsdien spannen vrijwilligers (onder wie veel in wetenschap en techniek geïnteresseerde radiozendamateurs en amateurastronomen) zich in om dit historische instrument voor de ondergang te behoeden. Onder het motto ‘gebruik is de beste garantie voor behoud’ hebben zij zich geworpen op het weer veilig in beweging kunnen brengen van dit 120 ton zware instrument. Daarbij zijn er door deze vrijwilligers in het afgelopen half jaar belangrijke restauratieactiviteiten ondernomen. Dit huzarenstukje kreeg zijn bekroning met de finale test, afgelopen zaterdag, toen de elevatie van de telescoop maximaal werd gewijzigd.


De weg ligt nu open om het instrument verder in gereedheid te brengen voor gebruik door amateurs, leerlingen en studenten en iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap, techniek en astronomie.

Camras


Bron: ASTRON

Bron: ASTRON