Project 'Universe Awareness' van start

Project 'Universe Awareness' van start
In Praag is het internationale project ‘Universe Awareness’ (Bewustwording van het heelal) gelanceerd, een initiatief van prof. George Miley uit Leiden. Het doel van ‘Universe Awareness’ is om economisch benadeelde kinderen tussen 4 en 10 jaar in aanraking te laten komen met inspirerende aspecten van de moderne sterrenkunde, in het bijzonder de omvang en schoonheid van het heelal.

Het programma is officieel aangekondigd op de algemene vergadering van de Internationale Astronomische Unie IAU. Het project heeft aanbevelingen gekregen van diverse organisatie, waaronder de IAU, en van verscheidene prominente wetenschappers, onder wie drie Nobelprijswinnaars.

‘Universe Awareness’ (Unawe) heeft als doel jonge kinderen kennis te laten maken met spannende aspecten van de astronomie om hen te helpen hun algemene wereldbeeld te verbreden. Daartoe wordt onderwijsmateriaal geproduceerd en worden opleidingen opgezet voor de programmacoördinatoren van de verschillende ontwikkelde en ontwikkelingslanden waarin Unawe wordt uitgebracht. Het is de bedoeling om kinderen te stimuleren door middel van spellen, films en liedjes. Het programma wordt steeds toegesneden op de verschillende landen en milieu’s en wordt samengesteld in nauw overleg met lokale onderwijskundigen.

Inmiddels hebben in Venezuela en Tunesië succesvolle proefprojecten plaatsgevonden. Een multidisciplinair internationaal team met onderwijzers, astronomen, antropologen en communicatiespecialisten uit 15 landen en 5 werelddelen stuurt het project aan.

Volgens KNAW-hoogleraar George Miley, initiatiefnemer van het project, is de astronomie “de discipline bij uitstek om jonge kinderen met zowel wetenschap als cultuur in aanraking te laten komen”. “We willen hen niet bestoken met droge wetenschappelijke feiten, maar hen juist amuseren en inspireren met de prachtige beelden en exotische objecten die moderne telescopen ons laten zien. Die zullen de achtergrond vormen van de Unawe-films en spellen.”

Op dit moment doen de volgende landen aan Unawe mee: Chili, Colombia, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Ierland, Italië, Nederland, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Oekraïne, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Venezuela. De doelstellingen van Unawe zijn in lijn met de zogeheten Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Unawe-website