Planetoïde vernoemd naar sterrenkundige Henny Lamers

Planetoïde vernoemd naar sterrenkundige Henny Lamers

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft een planetoïde, een klein rotsachtig hemellichaam dat tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter rond de zon draait, genoemd naar de Utrechtse emeritus hoogleraar Henny Lamers. Ook de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944), vooral bekend om zijn abstracte en non-figuratieve werken, kreeg een planetoïde naar zich vernoemd.

Ongeveer één keer per maand, kort na volle maan, publiceert het Minor Planet Center van de IAU de nieuwe lijst met planetoïden waarvan de omloopbaan goed bekend is. Op de meest recente lijst, die vandaag is gepubliceerd, staan 385.184 objecten waarvan de meeste alleen een nummer hebben. 

Het is aan de ontdekker om zijn of haar object van een naam te voorzien – iets dat tot nu toe pas in 18.241 gevallen is gebeurd. Van deze planetoïden hebben er 340 een naam gekregen die op de een of andere manier verband houdt met Nederland. 

Planetoïde (12635) Hennylamers werd op 26 maart 1971 op Palomar ontdekt door de Amerikaan Tom Gehrels en het Nederlandse astronomen-echtpaar Ingrid van Houten-Groeneveld en Kees van Houten, het trio dat in de jaren vijftig, zestig en zeventig zo’n 5000 planetoïden heeft ontdekt. Het is gebruikelijk dat de ontdekker van een planetoïde iets of iemand mag voordragen naar wie of wat de ruimtesteen uiteindelijk wordt vernoemd.

De American Astronomical Society (AAS) heeft Lamers recentelijk tot erelid benoemd. Jaarlijks wordt een astronoom die niet woonachtig is in Noord-Amerika tot erelid verkozen.

Lijst van ‘Nederlandse’ planetoïden
Allesoversterenkunde.nl
Erelid AAS