Nederland mag laser-richtsterren leveren voor ELT

TNO en het Twentse bedrijf Demcon Focal mogen de lasersterren leveren voor de Extremely Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. Dat hebben de organisaties vandaag bekendgemaakt. De kunstmatige sterren worden geprojecteerd op 90 kilometer hoog in de atmosfeer. Omdat de eigenschappen van de kunststerren precies bekend zijn, kunnen de spiegels van de telescoop continu worden bijgesteld aan de verstoringen in de atmosfeer. Zo blijft de sterrenhemel steeds haarscherp in beeld.

Laserrichtsysteem van de VLT. (c) ESO/F. Kamphues
Laserrichtsysteem van de VLT. (c) ESO/F. Kamphues

TNO leverde eerder al onderdelen voor de laser-richtsterren van de Very Large Telescope. Nu gaan TNO en Demcon Focal het ontwerp en de bouw van het totale richtsterrensysteem verzorgen van de Extremely Large Telescope. Kees Buijsrogge, directeur Space & Scientific Instrumentation van TNO: "Het project brengt echte Nederlandse innovatie en vindingrijkheid wereldwijd onder de aandacht en het geeft TNO de kans om de vooraanstaande positie van Nederland in de ruimtevaartindustrie te versterken."

Albert Borreman, algemeen directeur van Demcon Focal  dat de laserafstelling, de besturingselektronica en de behuizing voor haar rekening neemt: "We zijn trots op deze innovaties die zowel de industrie als de wetenschap verder helpen."

Ramon Navarro, contactpersoon voor de Nederlandse industrie vanuit de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA): "Het is geweldig om te zien, dat de samenwerking tussen de Nederlandse kennisinstituten en de hightech-industrie wordt beloond met deze uitdagende opdracht. We staan nu letterlijk én figuurlijk in de schijnwerpers."

Het lasersysteem van de VLT in actie.(c) ESO / F. Kamphues

Zie ook: Nederlands nieuwsbericht TNO | Engels nieuwsbericht TNO