Minister Plasterk takelt koepel van Sterrewacht

Minister Plasterk takelt koepel van Sterrewacht
Als machinist en bestuurder van een mobiele kraan heeft minister Ronald Plasterk van OC&W maandag 6 april de grote koepel van de zogenoemde 10-duims kijker van het dak van de Leidse Sterrewacht naar beneden getakeld. Dekoepel kan nu ter restauratie naar de werplaats worden gereden. De minister bracht een werkbezoek aan Universiteit Leiden.

Plasterk volbracht het takelen van het 9 ton wegende gevaarte met gemak. Maar hij bekende dan ook dat hij bij het bedrijf waarvan de kraan was gehuurd, uitvoerig had geoefend. Plasterk, die verwelkomd werd door het voltallige College van Bestuur, de Leidse burgemeester Henry Lenferink en de directie van de Sterrewacht, vertelde dat zijn schreden nog rond de Sterrewacht liggen (hij studeerde biologie in Leiden). Daarnaast is er nog een tweede verbinding: in mei 2008 verstrekte Plasterk een subsidie van ca. drie miljoen euro voor de restauratie van de Leidse Sterrewacht. Hij toonde zich verheugd over de herbestemming van het gebouw tot sterrenkundig educatief centrum. 'Herbestemming is ook makkelijker als de nieuwe bestemming dicht bij de oude ligt', zei hij.


Plasterk maakte tijdens zijn werkbezoek ook kennis met drie Leidse studenten die een exoplaneet hebben ontdekt. Dat is een planeet buiten ons eigen zonnestelsel. Het hemellichaam, even groot als Jupiter, draait in twee en een halve dag om een ster die veel op onze zon lijkt. De afstand tot de ster is zo klein dat het aan het oppervlak van de planeet meer dan 1000 graden heet is. De voorlopige naam van het object is OGLE2-TR-L9. De studenten zijn Meta de Hoon, Remco van der Burg en Francis Vuijsje. Hun begeleider is dr. Ignas Snellen.

De stadsbeeldbepalende Sterrewacht aan de Leidse Witte Singel kwam gereed in 1868, en heeft sterk bijgedragen aan de grote bloei van het Leidse sterrenkundig onderzoek. Hij werd gebouwd na lang aandringen van observator en directeur van de oude Sterrewacht op het Academiegebouw, Frederik Kaiser, die het Leidse sterrenkundig onderzoek wilde opstoten in de vaart der volkeren. Met het oude observatorium zou hem dat nooit lukken, zo wist hij. De bouw van een nieuwe Sterrewacht was een enorme investering en een flink deel van de Hortus Botanicus moest ervoor wijken, maar het succes was ernaar. Op de Sterrewacht staan vier telescoopkoepels. Sinds 1971 wordt hij niet meer door de Leidse astronomen gebruikt – die zijn actief in de wereldwijde ontwikkeling van ultramoderne telescopen - maar nog volop door amateurs.

Met de restauratie van de Sterrewacht wordt eind van de winter 2009/2010 begonnen. Een van de belangrijkste elementen ervan is het herstel van de telescoopkoepels. Het loopwerk van de koepels, die elektrisch draaibaar en te openen zijn, dient volledig te worden gereviseerd. Daartoe wordt op straatniveau een werkplaats ingericht.