Lancering van grootste röntgentelescoop

Op 20 juli 1999 zal vanaf het Kennedy Ruimtevaart Centrum het "Chandra X-ray Observatory" door de Space Shuttle in een baan rond de aarde worden gebracht om vandaar uit metingen te doen aan röntgenstraling afkomstig uit de ruimte. Deze telescoop is de derde in een reeks van grote ruimte observatoria van de NASA, na de Hubble telescoop (zichtbaar licht) en de Compton Gamma-Ray telescoop. CHANDRA zal veel scherpere afbeeldingen van röntgenbronnen kunnen maken over een wijder bereik van golflengtes dan tot nu toe mogelijk was. Chandra zal ook gedetailleerde spectra leveren van vele verschillende objecten, variërend van de hete buitenlagen van sterren tot actieve kernen van melkwegstelsels diep in het heelal. Deze gegevens zullen bijdragen aan de oplossing van vele vragen over de structuur en de evolutie van het heelal.


De telescoop van CHANDRA bestaat uit speciale cilindrische spiegels en heeft een ongekend goed hoekscheidend vermogen van ongeveer een halve boogseconde. Aan boord zijn twee afbeeldende camera's en twee typen transmissietralies.


Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het wetenschappelijke instrumentarium van Chandra. De door SRON voorgestelde transmissietralie, de "Low Energy Transmission Grating" (LETG) werd door NASA geselecteerd in 1984. In een latere fase is het Max Planck Instituut in Garching als partner van SRON bij de ontwikkeling van de LETG betrokken. De draagstructuur van de traliemodules is op basis van het ontwerp van SRON geproduceerd door het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium). De Nederlandse industrie is ook betrokken bij Chandra; Fokker Space levert de zonnepanelen.


Op 13 juli om 13.30 uur zal er een persbijeenkomst bij SRON georganiseerd worden, waar de principal investigator (Dr. A. Brinkman) en de project scientist (Dr. F. Paerels) korte presentaties over Chandra en de LETG zullen geven. Ook zal er een demonstratie worden gegeven over de werking van de door SRON ontwikkelde tralie elementen. Natuurlijk is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Heeft u belangstelling voor deze bijeenkomst dan kunt u zich aanmelden bij M.M.Voeten@sron.nl. Op aanvraag is een persmap met meer gedetailleerde informatie en illustratief materiaal beschikbaar. Ook op onze internet site www.sron.nl) kunt u verdere informatie en andere interessante links betreffende Chandra vinden.


Nadere informatie:

Margje Voeten

Stichting Ruimte Onderzoek Nederland

Sorbonnelaan 2

3584 CA Utrecht

tel.: 030-2538593

fax: 030-2540860