Koning woont Gala van de Sterrenkunde bij

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is op 17 december aanwezig op het Gala van de Sterrenkunde in de Stadsgehoorzaal in Leiden. De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) organiseert deze feestelijke avond om 20 jaar NOVA en 100 jaar Internationale Astronomische Unie (IAU) te vieren.

Koning woont Gala van de Sterrenkunde bij

In samenwerking met het tijdschrift New Scientist ontwikkelt NOVA een wervelend programma waarin de fine fleur van de sterrenkunde en het ruimteonderzoek haar opwachting maakt. Presentaties van baanbrekend onderzoek worden afgewisseld met interviews, video’s, discussies, een quiz en een aantal muzikale intermezzo’s. 

Er wordt teruggekeken op 100 jaar sterrenkundig onderzoek en 20 jaar NOVA, maar de blik wordt nadrukkelijk ook gericht op de toekomst. Onder anderen Amina Helmi, Heino Falcke, Ed van den Heuvel, Tim de Zeeuw, Samaya Nissanke, Vincent Icke en André Kuipers zullen hun opwachting maken. De presentatie van de avond is in handen van NOVA-directeur en IAU-president Ewine van Dishoeck en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

In de Stadsgehoorzaal krijgt de Koning voorafgaand aan het Gala een rondleiding langs de verschillende tentoonstellingen en ontmoet hij onderzoekers en wetenschappers.

Naast opstellingen met instrumentatie en telescopen van de toekomst, is er onder meer een kleine astrofotografie-tentoonstelling en een overzicht van 100 jaar sterrenkunde in beeld en tekst. Ook wordt aandacht besteed aan inclusiviteit met de expositie ‘Inspiring Stars’, die is gericht op visueel gehandicapten. Het NOVA-Mobiel Planetarium staat eveneens opgesteld.

www.galavandesterrenkunde.nl