Hubble-foto van Hanny's Voorwerp toont stervormingsgebieden

Hubble-foto van Hanny's Voorwerp toont stervormingsgebieden
NASA heeft een Hubble-foto gepubliceerd waarin nieuwe details zichtbaar zijn van Hanny's Voorwerp, het mysterieuze object dat in 2007 binnen het Galaxy Zoo project is ontdekt door de Nederlandse onderwijzeres Hanny van Arkel. Hanny's Voorwerp is een mysterieuze groene gaswolk die in de ruimte zweeft in de buurt van een spiraalvormig sterrenstelsel. De wolk heeft de grootte van onze Melkweg.

De camera's van de Hubble Ruimtetelescoop laten gebieden in de wolk zien waar sterren worden geboren. De wolk ligt in de buurt van het sterrenstelsel IC 2497, op een afstand van ongeveer 650 miljoen lichtjaar van de aarde.


Al eerder lieten radio-opnamen zien dat er gas stroomt vanuit de kern van dit melkwegstelsel. De nieuwste Hubble-opname toont dat dit gas interacteert met een klein gebied in Hanny's Voorwerp, waarin stervorming plaatsvindt. De jongste sterren zijn een paar miljoen jaar oud.

De vreemde wolk wordt opgelicht door het nagloeien van de quasar die vanuit de kern van het sterrenstelsel in de richting van de wolk is geblazen. De quasar zelf is al 200.000 jaar geleden uitgegaan. De groene kleur wordt veroorzaakt door gloeiend zuurstof.

Hanny van Arkel was zelf aanwezig bij de presentatie op de AAS-conferentie die deze week in Seattle wordt gehouden. Zij ontdekte haar 'voorwerp' binnen het online Galaxy Zoo project, waarbij de hulp van het publiek wordt ingeroepen om meer dan een miljoen sterrenstelsels binnen het Sloan Digital Sky Survey te classificeren.

Hubble-persbericht


Galaxy Zoo