HIFI-instrument aan boord Herschel-satelliet buiten bedrijf

HIFI-instrument aan boord Herschel-satelliet buiten bedrijf
Sinds zondag 9 augustus is het in Nederland ontwikkelde en gebouwde HIFI-instrument aan boord van de Europese infraroodsatelliet Herschel buiten bedrijf. Dat meldt allesoversterrenkunde.nl

Een elektronica-module heeft het begeven. De oorzaak van het mankement is nog niet achterhaald. Er is wel een reserve-exemplaar van de module aan boord, maar HIFI-hoofdonderzoeker Frank Helmich van het SRON Netherlands Institute for Space Research in Groningen verwacht dat er nog minstens twee weken onderzoek nodig zijn voordat die in bedrijf kan worden genomen. HIFI (Heterodyne Instrument for the Far Infrared) is het duurste en meest complexe ruimte-instrument dat ooit in Nederland is ontwikkeld. De infraroodspectrometer moet vooral onderzoek gaan doen naar de aanwezigheid van water in stervormingsgebieden.

De ruimtetelescoop Herschel werd op 14 mei gelanceerd en bevindt zich inmiddels op anderhalf miljoen kilometer afstand van de aarde. Twee andere instrumenten aan boord van het observatorium werken wel gewoon. Tijdens de test- en kalibratiefase heeft ook HIFI veelbelovende resultaten behaald.

Duurste Nederlandse ruimte-instrument heeft panne
Herschel en HIFI