GalileoMobile op tournee door het Andesgebergte

GalileoMobile op tournee door het Andesgebergte
Vandaag gaat het GalileoMobile Project van start, een expeditie van twee maanden die sterrenkunde naar jongeren in Chili, Bolivia en Peru gaat brengen. Een groep astronomen en onderwijzers zal met de GalileoMobile door het Andesgebergte reizen en sterrenkunde- activiteiten organiseren, zoals workshops en sterrenkijkavonden.

De GalileoMobile is een speciaal project van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009 (IYA2009), een wereldwijde viering van de sterrenkunde waarin wordt herdacht dat de Italiaanse astronoom Galileo Galilei vierhonderd jaar geleden voor het eerst met een telescoop het heelal bestudeerde. De GalileoMobile zal via de sterrenkunde wetenschapseducatie promoten op scholen en in dorpen die beperkte toegang hebben tot reguliere publieksactiviteiten.

De bus is volledig uitgerust voor sterrenkundige waarnemingen, van sterren kijken in de nacht tot het observeren van de zon overdag. Het team zal onder andere gebruik maken van de IYA2009 Galileoscopen, die de scholen na het bezoek mogen houden. Door nieuwsgierigheid en kritisch denken te stimuleren en een gevoel van verwondering over het heelal en onze planeet te creëren, hopen de initiatiefnemers van het project interesse in sterrenkunde en wetenschap te bevorderen en verschillende culturele visies op de kosmos uit te wisselen.

De GalileoMobile zal vijfduizend kilometer afleggen en ongeveer 20.000 mensen bereiken. De reis gaat grotendeels over de Altiplano hoogvlakte van Peru, Bolivia en Chili, een van de armste regio's in deze landen. De reis begint op 5 oktober 2009 met een openingsplechtigheid in Antofagasta, Chili. Van Antofagasta reist de GalileoMobile noordwaarts naar La Paz in Bolivia en verder naar Peru. De terugreis gaat over de Pan-Amerikaanse kustweg, en passeert de thuisbasis van ESO’s wereldklasse-observatorium, de Very Large Telescope op Cerro Paranal.



ESO