Ewine van Dishoeck ontvangt eredoctoraat Universiteit van Genève

Jérôme Lacour (decaan natuurwetenschappen van de Universiteit Genève) spreekt Ewine van Dishoeck toe bij haar eredoctoraat. (c) Lionel Windels
Jérôme Lacour (decaan natuurwetenschappen van de Universiteit Genève) spreekt Ewine van Dishoeck toe bij haar eredoctoraat. (c) Lionel Windels

Astrofysicus Ewine van Dishoeck is onderscheiden met een eredoctoraat van de Universiteit van Genève. Ze ontving de onderscheiding op 11 oktober tijdens de Dies academicus van de Zwitserse universiteit. 

Erepromotor Jérôme Lacour, decaan van de Faculty of Science in Genève, sprak in zijn laudatio over de onvermijdelijke band die Van Dishoeck als Nederlandse heeft met water. Niet alleen het water op bijvoorbeeld het strand van Noordwijk, maar ook water in het heelal. Daar speelt het, met name in de vorm van ijs en gas, een rol in het samenklonteren van deeltjes en in de chemie van het ontstaan van sterren en planeten, waarin Van Dishoeck een internationaal erkend expert is.

Grote staat van dienst
Daarnaast roemde Lacour Van Dishoecks betrokkenheid bij de totstandkoming van grote telescopen als Herschel, ALMA en de opvolger van de beroemde Hubbletelescoop, de James Webb Space telescope. Verder is Van Dishoeck een betrokken wetenschapscommunicator en is ze zowel wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) als president van de internationale astronomische unie (IAU). Van Dishoeck werd tijdens haar carrière eerder onderscheiden met onder andere de Nederlandse Spinozapremie (2000), de Einstein World Award of Science (2015) en recent de Kavliprijs voor astrofysica (2018) en de Schwarzschild-medaille (2019).

Dubbel bijzonder
Van Dishoeck is bijzonder vereerd door de erkenning van de Zitwsere universiteit.  "De bijeenkomst was dubbel bijzonder en feestelijk omdat de kersverse Nobelprijswinnaar Michel Mayor op de eerste rij zat, en net de dag ervoor terug was gekomen uit Spanje", aldus Van Dishoeck. Mayor is hoogleraar aan de Universiteit van Genève en hoorde op 8 oktober dat hij in 2019 met twee anderen de Nobelprijs voor natuurkunde ontvangt.

Bron: Universiteit Leiden (NL/ENG)