Europese subsidie voor astronomen

Donderdag 02 Juli 2009

De astronomen Prof. dr. Amina Helmi (Rijksuniversiteit Groningen) en Dr. Andrey Baryshev (SRON) hebben van de European Research Council (ERC) een Starting Grant toegekend gekregen van resp. 1,6 en 0,9 miljoen euro. De ERC is in 2007 door de Europese Unie opgericht voor de financiering van baanbrekend onderzoek.

Amina Helmi werkt op het Kapteyn Instituut aan de archeologie van onze Melkweg. Ons melkwegstelstel is waarschijnlijk geleidelijk aangegroeid met kleinere sterrenstelsels. Helmi spoort die aparte sterrenstelsels ('fossielen') op en bedrijft dus een soort astro-archeologie. Helmi wil de ERC-subsidie inzetten in de voorbereidingen van de Gaia-ruimtemissie.

Andrey Baryshev werkt als ‘instrument scientist’ bij SRON aan de ontwikkeling van nieuwe detectoren, zowel voor ruimtetelescopen als voor telescopen op de grond. Met de ERC-subsidie gaat Baryshev zogenoemde Microgolf Kinetische Inductie Detectoren (KIDs) ontwikkelen. KIDs zijn supergevoelige stralingsdetectoren die functioneren bij extreem lage temperaturen van een tiende graad boven het absolute nulpunt.

Zie