Eerste ALMA-antennes succesvol gekoppeld

Eerste ALMA-antennes succesvol gekoppeld
ESO-wetenschappers hebben de eerste twee antennes van ALMA succesvol gekoppeld. De twee schotels maken deel uit van de Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array (ALMA) die in Noord-Chili in aanbouw is. ALMA wordt het grootste observatorium in zijn soort ter wereld. De twee antennes hebben als interferometer de planeet Mars waargenomen.

ALMA is sinds 2003 in aanbouw op een hoogvlakte van vijf kilometer in de Chileense Andes, en gaat bestaan uit 66 schotels van 12 en 7 meter doorsnee. Het ALMA-project is een samenwerkingsverband van Europa, de VS en Japan, en het grootste inter-nationale project binnen de sterrenkunde ooit. In 2011 starten de wetenschappelijke waarnemingen, in 2012 zal de sterrenwacht zijn voltooid. Het observatorium gaat de vorming van sterren en planeten bestuderen en onderzoek doen naar sterrenstelsels in het vroege heelal.


Elk van de ALMA-antennes zal zijn uitgerust met een aantal ontvangers, waarvan de afzonderlijke signalen in een correlator bij elkaar worden gebracht om zo een beeld van de hemel te vormen.Omdat de atmosfeer, en vooral de waterdamp daarin, straling met zulke korte golflengten absorbeert, is ervoor gekozen ALMA te bouwen in de kurkdroge Chileense Atacama-woestijn, op de hoogvlakte van Chajnantor. Nederland neemt deel in ALMA via de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) die in het noorden van Chili meerdere grote telescopen beheert.

ESO

ALMA