Cosmic Sensation wint Academische Jaarprijs 2009

Cosmic Sensation wint Academische Jaarprijs 2009
In Museum Boerhaave in Leiden heeft Team De Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen gisteravond de Academische Jaarprijs 2009 in ontvangst genomen. Minister Ronald Plasterk (OCW) reikte de prijs van 100.000 euro uit aan teamcaptain Sijbrand de Jong. Aan de vierde editie van de Academische Jaarprijs namen acht finaleteams deel.

Sijbrand de Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen reageerde verheugd op de uitverkiezing. "Je hoopt natuurlijk altijd dat je wint, maar de competitie was erg sterk. Gelukkig zijn wij beloond voor alle moeite die wij in dit project hebben gestoken. Met Cosmic Sensation willen wij enerzijds onze fascinatie over het heelal en het ontstaan daarvan, overbrengen. Daarnaast willen we laten zien dat er kosmische deeltjes zijn. We gaan een feest organiseren waarop muziek en licht worden aangestuurd door kosmische straling. Terwijl de mensen door koptelefoons luisteren naar de muziek, zijn de deeltjes op enorme schermen waar te nemen." Het is de bedoeling dat Cosmic Sensation volgend jaar juni tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen plaatsvindt. "We zijn nog met de organisatie aan het bespreken welke locatie het meest geschikt is. Dat wij de Academische Jaarprijs hebben gewonnen, verschaft ons natuurlijk een goede onderhandelingspositie", besluit De Jong lachend.

De Academische Jaarprijs is een jaarlijkse prijs, die bedoeld is om studenten en onderzoekers te motiveren om wetenschappelijk onderzoek op een aansprekende wijze onder de aandacht van het brede publiek te brengen. In mei van dit jaar koos een deskundige jury de acht finalisten van 2009. De (twee) teams van Erasmus MC uit Rotterdam, Academisch Medisch Centrum uit Amsterdam, Meertens Instituut uit Amsterdam en de universiteiten van Amsterdam, Delft, Nijmegen en Utrecht presenteerden hun plannen de voorbije maanden in uitzendingen van VPRO Noorderlicht en in NRC Handelsblad en nrc.next.

Vorige jaar wonnen Groningse sterrenkundigen de prijs met hun project 'Het onzichtbare heelal'.


Cosmic Sensation