André Kuipers vereeuwigd als planetoïde

ESA-astronaut André Kuipers in het door hem gedragen Russische ruimtepak. André Kuipers bracht in 2004 negen dagen door aan boord van ruimtestation ISS. © ESA ESA
ESA-astronaut André Kuipers in het door hem gedragen Russische ruimtepak. André Kuipers bracht in 2004 negen dagen door aan boord van ruimtestation ISS. © ESA ESA
André Kuipers, Nederlands tweede ESA-astronaut, cirkelt opnieuw in de ruimte. Dit keer niet in ruimtepak aan boord van een Russische raket, maar als een reusachtig rotsblok in een baan om de zon. De astronaut, die in april 2004 negen dagen doorbracht aan boord van het internationaal ruimtestation ISS, kreeg door de Internationale Astronomische Unie een planetoïde naar zich vernoemd.

De planetoïde, die voluit (11244) Andrékuipers heet en een doorsnede heeft van zo'n 6 km, draait tussen de planeten Mars en Jupiter om de zon. Het Leidse astronomenechtpaar Ingrid van Houten-Groeneveld en wijlen Cees van Houten ontdekte de planetoïde in 1973, op foto's gemaakt door de in de verenigde Staten werkende Nederlandse astronoom Tom Gehrels.


In een eerste reactie laat Kuipers weten het een hele eer te vinden om een tweede keer in de ruimte te cirkelen en nu voorgoed. Het nieuws bereikte hem terwijl hij bij de ruimtevaarttentoonstelling Space Expo in Noordwijk juist een demonstratie gaf van het Russische Sokol-ruimtepak dat hij zelf heeft gedragen.

Tegelijkertijd met Kuipers vonden vernoemingen plaats van wetenschapsjournalist Piet Smolders, leraar wis- en natuurkunde Hans de Rijk, die vele boeken schreef onder zijn pseudoniem ‘Bruno Ernst’, en de Leidse hoogleraar sterrenkunde Thijs de Graauw. In totaal zijn nu zo'n 240 van de ongever 15.000 planetoïden met een naam vernoemd naar Nederlanders, Nederlandse steden, sterrenwachten (Dwingeloo, Westerbork), romanfiguren en andere Nederlandse zaken.

Bron: Kennislink.nl