Hemelverschijnselen

  • 13 oktober: maansikkel, Venus, Regulus, Mars

    13 oktober: maansikkel, Venus, Regulus, Mars

    ’s Morgens vroeg, tussen 06.00 en 06.30 uur, is aan de oostelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maansikkel en de ster Regulus in de Leeuw. Linksonder het duo schittert de planeet Venus. Verder staat de planeet Mars vandaag in oppositie met de zon. Omdat Mars zich tegenover de zon aan de hemel bevindt, is hij de gehele nacht goed zichtbaar, als een heldere oranjerode ‘ster’ in het sterrenbeeld Vissen. Rond 01.30 uur bereikt hij zijn hoogste positie aan de hemel, boven de zuidelijke horizon.

  • 14 oktober: Mars recht tegenover de zon

    14 oktober: Mars recht tegenover de zon

    Mars staat vandaag precies tegenover de zon vanaf de aarde gezien. Daarbij staat de planeet ook nog eens hoog aan de hemel. De eerstvolgende perfecte waarneemkans vindt pas over dertig jaar plaats. De Universiteit van Amsterdam organiseert een virtuele Marskijkavond

  • 16 oktober: Nieuwe Maan

    16 oktober: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (21.31 uur).

  • 19 oktober: Ster Fomalhaut in zuiden

    19 oktober: Ster Fomalhaut in zuiden

    De heldere ster die rond 22.45 uur precies in het zuiden staat, vrij laag boven de horizon, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis – een jonge ster op een afstand van 25 lichtjaar waarbij een planetenstelsel-in-wording is ontdekt.

  • 22 oktober: Jupiter boven maan

    22 oktober: Jupiter boven maan

    Samenstand van de wassende maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand boven de maan. Linksboven het tweetal is ook Saturnus zichtbaar. Kijk vanaf 20.00 uur, vrij laag in het zuidzuidwesten. Vandaag is ook het maximum van de meteorenzwerm de Orioniden.

  • 23 oktober: Saturnus en Jupiter rechts van maan

    23 oktober: Saturnus en Jupiter rechts van maan

    Eerste Kwartier (15.23 uur). Om 20.00 uur staat de halfverlichte maan boven de zuidelijke horizon; rechts van de maan zie je de planeten Saturnus en Jupiter.

  • 25 oktober: wintertijd (klok uur terug)

    25 oktober: wintertijd (klok uur terug)

    Invoering van de wintertijd. Om 03.00 uur Midden Europese Zomer Tijd (MEZT) wordt de klok een uur teruggezet, naar 02.00 uur Midden Europese Tijd (MET).

  • 29 oktober: Mars boven maan (avond)

    29 oktober: Mars boven maan (avond)

    De planeet Mars staat vannacht op kleine schijnbare afstand boven de maan. Vroeg in de avond, om 19.00 uur, zie je de twee hemellichamen boven de oostzuidoostelijke horizon; even na 23.00 uur bereiken ze hun hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.

  • 31 oktober: Mars linksboven maan (avond)

    31 oktober: Mars linksboven maan (avond)

    Volle Maan (15.49 uur). Rond 19.30 uur staat de maan aan de oostelijke hemel; op grote afstand linksboven de maan is de rode planeet Mars zichtbaar.

  • 1 november: driehoek maan-Zevengesternte-Aldebaran

    1 november: driehoek maan-Zevengesternte-Aldebaran

    De maan vormt een rechthoekige driehoek met het Zevengesternte en de ster Aldebaran, beide in het sterrenbeeld Stier. Laat op de avond staat de maan hoog in het zuidoosten; op flinke afstand linksonder de maan is het wintersterrenbeeld Orion al opgekomen.