Hemelverschijnselen

  • 24 augustus: Antares (Schorpioen) links van halve maan

    24 augustus: Antares (Schorpioen) links van halve maan

    Eerste Kwartier (11.57 uur). ’s Avonds rond 22.00 uur zie je de half verlichte maan laag in het zuidwesten; op kleine afstand links van de maan moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn.
  • 27 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar

    27 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar

    Saturnus staat vandaag in oppositie: aan de hemel bevindt hij zich nu tegenover de zon, in het sterrenbeeld Waterman, zodat hij de gehele nacht zichtbaar is. Bovendien is de afstand tot de aarde nu het kleinst, waardoor de planeet zijn maximale helderheid bereikt.
  • 30 augustus: Saturnus boven bijna volle maan

    30 augustus: Saturnus boven bijna volle maan

    De gehele nacht zie je de planeet Saturnus op kleine afstand boven de vrijwel vol verlichte maan. Om 22.30 uur staan de twee hemellichamen al hoog in het zuidoosten; om 01.30 uur (31 augustus) bereiken ze hun hoogste stand aan de zuidelijke hemel.
  • 31 augustus: Saturnus rechts van volle maan

    31 augustus: Saturnus rechts van volle maan

    Volle Maan (03.35 uur). ’s Avonds rond 22.00 uur zie je de maan aan de zuidoostelijke hemel, op grote afstand vergezeld door de planeet Saturnus, rechts van de maan.
  • 4 augustus: Nieuwe Maan (geen maan)

    4 augustus: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (13.13 uur).
  • 9 augustus: Spica (Maagd) links van maan

    9 augustus: Spica (Maagd) links van maan

    Tijdens de avondschemering, rond 22.00 uur, zie je de wassende maan heel laag aan de westzuidwestelijke hemel. Gebruik een verrekijker om op enige afstand links van de maan de ster Spica te zien, in het sterrenbeeld Maagd.
  • 10 augustus: Spica (Maagd) rechts van maan

    10 augustus: Spica (Maagd) rechts van maan

    Spica, de hoofdster in de Maagd, staat vanavond op vrij kleine afstand rechts van de maan. Kijk rond 22.00 uur in het westzuidwesten, en gebruik eventueel een verrekijker.
  • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (piek in nacht)

    12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (piek in nacht)

    Eerste Kwartier (17.18 uur). Vannacht is ook het maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm van het jaar, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De meeste ‘vallende sterren’ zijn op dinsdagochtend om 04.00 uur te zien. De stofjes die je in de dampkring van de aarde ziet verdampen zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2024.html

  • 13 augustus: Antares (Schorpioen) bij maan

    13 augustus: Antares (Schorpioen) bij maan

    De maan staat tijdens de avondschemering laag boven de horizon. Op vrij kleine afstand van de maan moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn. Probeer de ster tussen 22.30 en 23.00 uur te vinden; zorg wel voor een vrij zicht op het zuidwesten.
  • 14 augustus: Mars en Jupiter dichtbij elkaar

    14 augustus: Mars en Jupiter dichtbij elkaar

    ’s Morgens vroeg is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de planeten Mars (boven) en Jupiter (onder). Rond 04.30 uur zie je de twee planeten hoog aan de oostelijke hemel, in het sterrenbeeld Stier; daarna begint het snel te schemeren. ’s Avonds tussen 22.30 en 23.00 uur kun je laag in het zuidzuidwesten op zoek gaan naar de ster Antares in de Schorpioen, op geruime afstand rechts van de maan.