Hemelverschijnselen

  • 10 februari: Spica (Maagd) onder maan

    10 februari: Spica (Maagd) onder maan

    Tegen middernacht verschijnt de maan boven de oostzuidoostelijke horizon. Op kleine afstand onder de maan staat Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd. Later in de nacht, rond 02.00 uur (zaterdag 11 februari) staan de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidoosten.
  • 11 februari: Zon pas om 12.54 op hoogste punt

    11 februari: Zon pas om 12.54 op hoogste punt

    Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste negatieve waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.
  • 13 februari: Laatste Kwartier (halve maan)

    13 februari: Laatste Kwartier (halve maan)

    Laatste Kwartier (17.00 uur). ’s Morgens voor het aanbreken van de schemering, rond 06.15 uur, zie je de half verlichte maan boven de zuidelijke horizon, op zeer grote afstand geflankeerd door de sterren Spica in het sterrenbeeld Maagd (rechtsboven) en Antares in de Schorpioen (linksonder).
  • 14 februari: Antares (Schorpioen) linksonder maan

    14 februari: Antares (Schorpioen) linksonder maan

    Samenstand van de afnemende maan en de oranje hoofdster Antares in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen, op enige afstand linksonder de maan. Bekijk het duo rond 06.30 uur, vrij laag in het zuiden.
  • 15 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

    15 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

    ’s Morgens rond 06.15 uur zie je de maan laag in het zuidzuidoosten. Op enige afstand rechts van de maan staat de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.
  • 17 februari: Jupiter en Venus in westen (avond)

    17 februari: Jupiter en Venus in westen (avond)

    De komende week zijn er aan het begin van de avondschemering twee heldere ‘sterren’ aan de westzuidwestelijke hemel te zien: de planeten Jupiter (linksboven) en Venus (rechtsonder). In de loop van de tijd wordt hun onderlinge afstand snel kleiner.
  • 20 februari: Nieuwe Maan (geen maan)

    20 februari: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (08.05 uur).
  • 22 februari: Venus rechtsonder maansikkel, Jupiter erboven

    22 februari: Venus rechtsonder maansikkel, Jupiter erboven

    Aan het begin van de avond, rond 19.30 uur, zie je laag aan de westzuidwestelijke hemel een schitterende groepering van de smalle maansikkel en de heldere planeten Venus (rechtsonder de maan) en Jupiter (vrijwel recht boven de maan).
  • 23 februari: Maan, Jupiter, Venus op een rij

    23 februari: Maan, Jupiter, Venus op een rij

    De maansikkel en de planeten Jupiter en Venus staan vanavond vrijwel op één rij. Bekijk de groepering vanaf 19.00 uur, in het westzuidwesten.
  • 27 februari: Mars linksboven half verlichte maan

    27 februari: Mars linksboven half verlichte maan

    Eerste Kwartier (09.05 uur). Op kleine afstand linksboven de half verlichte maan is de rode planeet Mars zichtbaar. Bekijk de samenstand rond 21.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.