Hemelverschijnselen

  • 17 november: Meteorenzwerm Leoniden (vrij gunstig)

    17 november: Meteorenzwerm Leoniden (vrij gunstig)

    Vandaag is het maximum van de meteorenzwerm de Leoniden, genoemd naar het sterrenbeeld Leeuw (Leo) waaruit de ‘vallende sterren’ afkomstig lijken te zijn. Er is vrijwel geen storend maanlicht, dus vanaf een donkere plek is er gemiddeld elke paar minuten wel een meteoor te zien, vooral in de tweede helft van de nacht. Check ook hemel.waarnemen.com.

  • 20 november: Halve maan bij Saturnus

    20 november: Halve maan bij Saturnus

    Eerste Kwartier (11.49 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds op kleine afstand onder de planeet Saturnus. Rond 19.00 uur staan de twee hemellichamen precies in het zuiden, in het sterrenbeeld Waterman. Op grote afstand linksonder de maan zie je de heldere ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
  • 24 november: Jupiter links van maan

    24 november: Jupiter links van maan

    Vanavond is een wijde samenstand te zien van de wassende maan en de heldere planeet Jupiter, op flinke afstand links van de maan. Rond 19.00 uur staat het duo al vrij hoog in het oostzuidoosten; later in de nacht zie je ze steeds hoger aan de hemel.
  • 25 november: Jupiter rechts van maan

    25 november: Jupiter rechts van maan

    De planeet Jupiter bevindt zich vanavond op enige afstand rechts van de bijna vol verlichte maan. Kijk rond 19.00 uur, vrij hoog aan de oostzuidoostelijke hemel.
  • 27 november: Volle Maan

    27 november: Volle Maan

    Volle Maan (10.16 uur). Aan het begin van de avond, rond 20.00 uur, staat de maan al hoog aan de oostelijke hemel. De oranje ster die je op geruime afstand rechtsonder de maan ziet, is Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier.
  • 30 november: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

    30 november: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

    Halverwege de avond, rond 21.30 uur, zie je in het oostnoordoosten de maan met direct links daarvan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
  • 1 november: Nieuwe Maan (geen maan)

    1 november: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (13.47 uur).
  • 3 november: Zon al om 12.24 uur op hoogste punt

    3 november: Zon al om 12.24 uur op hoogste punt

    De tijdvereffening (het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd) bereikt vandaag zijn grootste positieve waarde: in Utrecht staat de zon daardoor al om 12.24 uur in het zuiden, in plaats van om 12.40 uur.
  • 5 november: Venus rechts van maansikkel

    5 november: Venus rechts van maansikkel

    Tijdens de avondschemering zie je laag in het zuidzuidwesten de maansikkel, met op geruime afstand rechts daarvan de planeet Venus. Kijk rond 17.30 uur.
  • 6 november: Meteorenzwerm Tauriden

    6 november: Meteorenzwerm Tauriden

    Maximum van de meteorenzwerm de Tauriden. De ‘vallende sterren’ zijn stofjes van komeet Encke die in de aardse dampkring verdampen. De omstandigheden zijn redelijk oké, maar de Tauriden zijn niet echt talrijk. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Tauriden_2024.html