Hemelverschijnselen

  • 4 november: Nieuwe Maan

    4 november: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (22.14 uur).
  • 6 november: Meteorenzwerm Tauriden

    6 november: Meteorenzwerm Tauriden

    Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De ‘vallende sterren’ die je ziet zijn stofdeeltjes, afkomstig van komeet Encke, die hoog in de atmosfeer de luchtmoleculen tot gloeien brengen.
  • 8 november: Venus rechtsonder maan (zonsondergang)

    8 november: Venus rechtsonder maan (zonsondergang)

    Ongeveer een uur na zonsondergang, rond 18.00 uur, zie je laag in het zuidwesten een wijde samenstand van de maan en de heldere planeet Venus, op geruime afstand rechtsonder de maan.
  • 10 november: Saturnus rechtsboven maan (avond)

    10 november: Saturnus rechtsboven maan (avond)

    De planeet Saturnus staat vanavond op enige afstand rechtsboven de maan. Bekijk de vrij wijde samenstand rond 19.00 uur, in het zuidzuidwesten.
  • 11 november: Jupiter boven halve maan (avond)

    11 november: Jupiter boven halve maan (avond)

    Eerste Kwartier (13.45 uur). De half verlichte maan staat rond 19.00 vrij hoog boven de zuidelijke horizon. Vrijwel recht boven de maan schittert de heldere planeet Jupiter. Verder naar rechts is ook de geringde planeet Saturnus te zien.
  • 12 november: Fomalhaut (Zuidervis) linksonder maan (avond)

    12 november: Fomalhaut (Zuidervis) linksonder maan (avond)

    Rond 20.00 uur zie je laag in het zuiden, op flinke afstand linksonder de maan, een opvallende, ‘eenzame’ ster. Dat is Fomalhaut, de hoofdster van het sterrenbeeld Zuidervis. Het is een jonge ster op slechts 25 lichtjaar afstand van de aarde, die omgeven wordt door een planetenstelsel-in-wording.
  • 14 november: Herfstvierkant hoog aan de hemel (avond)

    14 november: Herfstvierkant hoog aan de hemel (avond)

    Tussen 21.00 en 21.30 uur staat de wassende maan hoog boven de zuidelijke horizon. Nog hoger aan de hemel is het Herfstvierkant te vinden, gevormd door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.
  • 16 november: Jupiter hele maand in de avond zichtbaar

    16 november: Jupiter hele maand in de avond zichtbaar

    De reuzenplaneet Jupiter is deze hele maand aan het begin van de avond zichtbaar aan de zuidelijke hemel. Op kleine afstand linksonder de planeet zie je de ster Deneb Algiedi, de helderste ster in het sterrenbeeld Steenbok. Met een verrekijker kun je eens proberen of je enkele van de maantjes van Jupiter kunt zien, direct links en/of rechts van de planeet.
  • 17 november: Meteorenzwerm Leoniden

    17 november: Meteorenzwerm Leoniden

    Maximum van de meteorenzwerm de Leoniden. De ‘vallende sterren’ lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Leeuw. De zwerm is geassocieerd met komeet Tempel-Tuttle.
  • 19 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

    19 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

    Volle Maan (09.57 uur). In Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië is vandaag een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar. Die vindt echter plaats wanneer de maan bij ons nog onder de horizon staat; vanuit Europa is van het verschijnsel niets te zien. In de eerste helft van de avond staat de maan in het sterrenbeeld Stier, linksboven de oranjerode hoofdster Aldebaran. Bekijk de wijde samenstand rond 20.00 uur, vrij hoog aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan is misschien ook het Zevengesternte zichtbaar, al zul je daarvoor misschien wel een verrekijker nodig hebben.