Lezing: Marxistische Melkweg (Leiden)

Lezing: Marxistische Melkweg (Leiden)

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden organiseert in november en december een reeks thema-middagen die aansluiten op de tentoonstelling Kosmos: Kunst & Kennis. In de Salon-lezingen komen diverse aspecten binnen de kosmologie aan bod, van wetenschapshistorie tot actueel onderzoek. Zaterdagmiddag 30 november staat in het teken van sterrenstelsels met lezingen van Chaokang Tai over Anton Pannekoeks' marxistische Melkweg en Eline Tolstoy over individuele sterren in sterrenstelsels.

Chaokang Tai
Anton Pannekoeks' marxistische Melkweg

De zichtbare Melkweg is niets anders een optische illusie gecreëerd door het verzamelde licht van ontelbare sterren die te zwak zijn om individueel te kunnen herkennen, aldus de vroeg-twintigste-eeuwse astronoom Anton Pannekoek. Toch kon deze illusie kennis opleveren over de ‘werkelijke’  Melkweg. In zijn lezing gaat Chaokang Tai in op Pannekoeks baanbrekende onderzoek naar de Melkweg en hoe dit verband hield met zijn politieke ideeën. Want behalve astronoom was Pannekoek tevens een vooraanstaand marxistisch denker. Het spel van interpretatie en werkelijkheid dat hij in het heelal waarnam, zag hij ook terug in de samenleving. 

Chaokang Tai is promovendus wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het sterrenkundig onderzoek van Anton Pannekoek en hoe dit zich verhoudt tot zijn Marxistische filosofie. Hij is redacteur van de bundel Anton Pannekoek: Ways of Viewing Science and Society (Amsterdam University Press, 2019).

Individuele sterren in sterrenstelsels: de oorsprong van (bijna) alle chemische elementen
Eline Tolstoy

Meer informatie volgt via Rijksmuseum Boerhaave (zie link hieronder)


Meer informatie en aanmelden:
https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/salon-sterrenstelsels/