Hemelverschijnselen

  • 19 mei: Spica (Maagd) linksonder maan

    19 mei: Spica (Maagd) linksonder maan

    Op geruime afstand linksonder de maan staat de ster Spica, de hoofdster in de Maagd. Bekijk de wijde samenstand tegen middernacht, vrij hoog in het zuidzuidwesten.
  • 20 mei: Spica (Maagd) rechtsboven maan

    20 mei: Spica (Maagd) rechtsboven maan

    Vanavond zie je de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd op enige afstand rechtsboven de maan. Rond middernacht staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidelijke horizon.
  • 23 mei: Volle Maan bij Schorpioen

    23 mei: Volle Maan bij Schorpioen

    Volle Maan (15.53 uur). Op kleine afstand links van de maan staat Antares, de helderste ster in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen. Rond middernacht zie je het duo vrij laag boven de zuidzuidoostelijke horizon.
  • 24 mei: Mogelijk veel meteoren (in Canada en VS)

    24 mei: Mogelijk veel meteoren (in Canada en VS)

    In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 mei is er mogelijk een uitzonderlijke meteorenzwerm te zien. De 'vallende sterren' komen van de komeet 209P/LINEAR. De omstandigheden zijn in Nederland en België een stuk minder ideaal dan in Canada en de VS. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/special/20140524_meteoren_209P_LINEAR.html

  • 30 mei: Saturnus links van halve maan

    30 mei: Saturnus links van halve maan

    Laatste Kwartier (19.12 uur). Bij het aanbreken van de ochtendschemering, rond 04.00 uur, zie je de half verlichte maan laag aan de zuidoostelijke hemel, in het sterrenbeeld Waterman. Op grote afstand links van de maan staat de planeet Saturnus.
  • 31 mei: Saturnus nog dichter bij halve maan

    31 mei: Saturnus nog dichter bij halve maan

    Vanmorgen vroeg is laag in het oostzuidoosten een mooie nauwe samenstand te zien van de planeet Saturnus en de nog vrijwel half verlichte maan. Saturnus bevindt zich op kleine afstand links van de maan. Bekijk de samenstand bij voorkeur tussen 03.30 en 04.00 uur.
  • 1 juni: Saturnus rechts van maan

    1 juni: Saturnus rechts van maan

    ’s Morgens vroeg rond 04.00 uur, als het al aan het schemeren is, zie je laag aan de oostzuidoostelijke hemel een wijde samenstand van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op grote afstand rechts van de maan.
  • 3 juni: Mars rechts van maansikkel (verrekijker)

    3 juni: Mars rechts van maansikkel (verrekijker)

    Tijdens de ochtendschemering, rond 04.30 uur, is laag in het oosten een nauwe samenstand waarneembaar van de maansikkel en de planeet Mars. Die bevindt zich op kleine afstand rechts van de maan, maar omdat het al bijna dag is, zul je waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben om de planeet te zien.
  • 6 juni: Nieuwe Maan (geen maan)

    6 juni: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (14.37 uur).
  • 7 juni: Goede periode voor lichtende nachtwolken

    7 juni: Goede periode voor lichtende nachtwolken

    Rond deze tijd van het jaar kun je rond middernacht met wat geluk lichtende nachtwolken zien: blauwe of zilverwitte golfpatronen aan de noordelijke hemel. Het bijzondere verschijnsel, dat zich hoog in de dampkring afspeelt, valt echter niet of nauwelijks te voorspellen.