Hemelverschijnselen

  • 30 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

    30 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

    ’s Morgens rond 04.00 uur zie je vrij laag in het zuiden een wijde samenstand van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, op geruime afstand links van de maan.
  • 31 maart: Begin zomertijd: klok vooruit

    31 maart: Begin zomertijd: klok vooruit

    Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur gaat de klok één uur vooruit, van 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).
  • 2 april: Halve maan in Boogschutter

    2 april: Halve maan in Boogschutter

    Laatste Kwartier (05.14). Tijdens de ochtendschemering, rond 06.00 uur, zie je de maan heel laag boven de zuidzuidoostelijke horizon, in het sterrenbeeld Boogschutter.
  • 6 april: Mars en Saturnus linksboven maansikkel

    6 april: Mars en Saturnus linksboven maansikkel

    Als rond 07.00 uur de zon opkomt, staat de smalle maansikkel heel laag boven de oostzuidoostelijke horizon. Met een lichtsterke verrekijker kun je linksboven de maan op zoek naar de planeten Mars en Saturnus.
  • 8 april: Zonsverduisterling Mexico, VS, Canada

    8 april: Zonsverduisterling Mexico, VS, Canada

    Nieuwe Maan (20.20 uur). Vanuit een brede strook die dwars door Mexico, de Verenigde Staten en het zuidoosten van Canada loopt is vandaag een lange totale zonsverduistering zichtbaar, met een maximale duur van 4 minuten en 28 seconden. Vanuit Europa is van het spectaculaire verschijnsel helaas niets te zien.
  • 10 april: Jupiter linksonder maansikkel

    10 april: Jupiter linksonder maansikkel

    Aan het einde van de avondschemering, zo tegen 22.00 uur, is vrij laag in het westnoordwesten een nauwe samenstand zichtbaar van de maansikkel en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand linksonder de maan.
  • 11 april: Maansikkel rechtsonder Zevengesternte (Stier)

    11 april: Maansikkel rechtsonder Zevengesternte (Stier)

    Kort voor zonsopkomst, rond 06.30 uur, is heel laag aan de oostzuidoostelijke hemel een zeer nauwe samenstand van de planeten Mars en Saturnus te zien. Daar heb je wel een goede verrekijker of een kleine telescoop voor nodig, alsmede een geheel vrij zicht op de horizon. ’s Avonds vanaf 22.00 uur kun je aan de westelijke hemel op kleine afstand rechtsonder de maansikkel op zoek naar het Zevengesternte, de open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.
  • 14 april: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

    14 april: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

    Op geruime afstand linksboven de maan zie de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 22.30 uur, hoog in het westzuidwesten.
  • 15 april: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

    15 april: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

    Eerste Kwartier (21.13 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds rond 22.30 uur hoog in het westzuidwesten; direct rechts van de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.
  • 16 april: Grote Beer hoog aan de hemel

    16 april: Grote Beer hoog aan de hemel

    Halverwege deze maand staat het sterrenbeeld Grote Beer rond middernacht exact boven je hoofd, in het zenit. De zeven helderste sterren van de Grote Beer vormen samen de beroemde ‘Steelpan’. Kijk vooral eens goed naar de middelste ster in de steel van de Steelpan: zelfs met het blote oog is al te zien dat dit een dubbelster is.